Het vegan dieet is in de laatste jaren behoorlijk populair geworden. De meningen over de vegan lifestyle zijn behoorlijk verschillend. De één zegt dat het juist heel goed is voor je lichamelijke gezondheid en de ander maakt zich druk over de voedingsstoffen die je mist als vegan. Maar hoe zit het mentaal eigenlijk? Goed nieuws voor de veganisten! Uit een onderzoek gepubliceerd in de Nutritional Journal is het volgende gebleken: een vegan dieet is goed voor je mentale gezondheid.


Gelukkiger

Uit het onderzoek is gebleken dat vegans en vegetariërs gelukkiger zijn dan mensen die wel vlees eten. In het onderzoek scoorden de niet-vleeseters lager op depressie. Dit komt door de vetzuren die je veel in vlees vindt. Iets wat je bijna niet binnen krijgt als vegetariër of veganist. Deze zuren worden in verband gebracht met negatieve gevoelens zoals depressie. Vegans krijgen daarnaast een groter deel aan voedingsstoffen binnen die in verband worden gebracht met serotonine. Dit is een hormoon wat zorgt voor positieve gevoelens. Verder eten veganisten ook meer vitamines waardoor zij een betere weerstand hebben. De onderzoekers beweren dat een kleinere kans op ziektes iemand gelukkiger maakt. Dus is een vegan dieet goed voor je mentale gezondheid.

Stress

Als vegan heb je vaak een lagere bloeddruk, zal je niet zo snel aankomen in gewicht en heb je een lagere cholesterol. Dit zijn allemaal factoren die goed zijn voor je mentale gezondheid. Hierdoor wordt ook de hoeveelheid stress verlaagd. Als veganist krijg je ook meer voedingsstoffen binnen die stress verminderend werken. In het onderzoek hadden de proefpersonen na 2 weken leven op een veganistisch dieet al een lager stressniveau.

Nachtrust

Veel voedingsstoffen die je als veganist binnenkrijgt zorgen voor een betere nachtrust. Nachtrust is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Na een korte nacht merk je waarschijnlijk al dat je wat prikkelbaarder bent dan normaal. Wanneer dit langer aanhoudt, kan dit serieuze gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Als vegan krijg je meer voedingsstoffen binnen die goed zijn voor je slaapgezondheid en -cyclus.

Er zitten dus vele voordelen aan een vegan dieet. Natuurlijk moet je erop letten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarvoor zijn gelukkig genoeg vegan voedingssuplementen te vinden. Mocht je nog twijfelen over een veganistisch dieet, dan zijn hierbij al je twijfels weggenomen. Een vegan dieet is goed voor je mentale gezondheid en dus goed voor jou.

Lees ook

Science says: een vegan dieet is goed voor je mentale gezondheid

Hoe start ik een vegan levensstijl?

Science says: een vegan dieet is goed voor je mentale gezondheid

Verrassende producten die niet vegan zijn!

Science says: een vegan dieet is goed voor je mentale gezondheid

Dit gebeurt er met je smaakpapillen als je vega(n) gaat eten