In deze tijden is Netflix bijna je beste vriend geworden. Lekker je favoriete serie bingen of even alle ellende om je heen vergeten en de slappe lach krijgen om een comedy. Wil je liever iets nieuws leren? Dan heeft Netflix gelukkig ook een uitgebreid assortiment aan interessante documentaires. De nieuwste Netflix docu heb je waarschijnlijk wel in je tijdlijn voorbij zien komen en is genaamd Seaspiracy. Van de makers van Cowspiracy is er nu dus een nieuwe documentaire over de voedselindustrie en nu gefocust op vis en de zee in plaats van op vlees.

Voor velen was Cowspiracy al een aardige eyeopener. De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over de impact van de vleesindustrie op het milieu. Het is ondertussen wel algemeen bekend dat veel vlees eten niet goed voor mens, dier en milieu is. Je kunt je bij de vleesindustrie misschien ook meer voorstellen omdat je koeien in de wei ziet staan en we allemaal wel eens lammetjes hebben geknuffeld in de lente.

De commerciële visindustrie

De zee is een heel andere wereld. Het blijft redelijk onzichtbaar omdat het overgrote deel van de mensheid natuurlijk niet op zee komt. Dit is misschien de reden dat er minder aandacht is voor misstanden binnen de visindustrie, terwijl we al jaren horen dat ‘de zeeën worden leeggevist’.

Commerciële visserij is de bron van het kwaad in Seaspiracy. Deze industrie strekt zich uit van haaien vissen tot zalmteelt. De documentaire laat alle kanten van de industrie zien en onderbouwt zijn argumenten met eindeloos veel cijfers.

Wat is het probleem?

In deze documentaire wordt vertelt dat als we zo door gaan de zeeën over 25 jaar leeggevist zijn. Daarnaast zijn zeevissers verantwoordelijk voor 50% van het afval in de oceanen en drage daardoor in grote mate bij aan de plastic soep. Overheden hebben echter zo veel belang bij de visserij dat deze industrie zwaar gesubsidieerd wordt waardoor er weinig aan de misstanden wordt gedaan.

 

Wat ons betreft is Seaspiracy zeker de moeite waard om te kijken. Misschien wordt je zelfs wel overgehaald om geen of minder vis te gaan eten. Check dan hier alles wat je moet weten over veganisme. Vind je het interessant om meer over voedsel en de voedselindustrie te weten te komen? Dan zijn deze Netflixdocumentaires het ook waard om te bekijken!