Ervaar jij het ook wel eens? Dat moment wanneer je het doodeng vindt om een presentatie op je werk te geven. Of je bent in een ruimte vol met mensen die je niet kent en je ziet er ontzettend tegenop om een gesprek te beginnen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die hier geen probleem mee hebben, maar als dit niet zo is; ben je zeker niet de enige! Deze kenmerken vallen onder Sociale Angststoornis. Schrik niet! Het klinkt misschien heftig maar dit is vaak niet het geval. Je zult zien dat het vaker voorkomt dan je denkt en dat je genoeg kunt doen om jezelf beter staande te houden in enge of ongemakkelijke situaties.
Sociale fobie
Er zijn verschillende soorten angststoornissen, maar een die vaak voorkomt is een ‘sociale fobie.’ Bij deze fobie vind je sociale situaties vaak wat lastiger om mee om te gaan. Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft hier last van, bewust of onbewust. Dit komt doordat het bij iedereen anders is. Sommigen zeggen bijvoorbeeld vaker afspraken zoals etentjes af, omdat ze even niet willen socializen terwijl anderen het doodeng vinden om iemand op te bellen en er zelfs wakker van liggen. Het kan dus voorkomen dat je slechts in bepaalde situaties last hebt van deze fobie terwijl het bij anderen heel hun leven kan beïnvloeden. Zelf merk ik bijvoorbeeld in bepaalde situaties dat ik me net iets te veel druk maak. Zo vind ik het af en toe lastig om nieuwe mensen te ontmoeten. Omdat ik niet kan inschatten of het ongemakkelijk of niet wordt, denk ik er net iets teveel over na en word ik er af en toe zelfs nerveus over. Een lange tijd dacht ik dat het gewoon een raar ding van mij was en dat anderen er vast niet zoveel moeite mee zouden hebben als ik. Maar naarmate ik meer verhalen van vriendinnen en kennissen hoorde, besefte ik dat ik echt niet de enige was met dit ‘sociale’ probleem. Persoonlijk vond ik het ontzettend fijn om te horen dat ik niet de enige was, ik kon er eindelijk met iemand over praten. Toch is er meer wat je kunt doen dan alleen praten, gelukkig zijn er wel wat tips om het even net wat makkelijker te maken!
Mind Switch
Wanneer je je druk maakt om de mening van anderen is er één ding dat belangrijk is om te onthouden: ‘Het zit alleen maar in je hoofd.’ Dit is echt zo! Bij sociale fobie denk je vaak alleen dat mensen een bepaald vooroordeel over je hebben terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo is. Ook is het belangrijk om positief over jezelf te denken. Wanneer je een beter zelfbeeld hebt, ga je minder snel denken dat anderen jou niet zouden mogen. Ook positieve gedachten voor je naar een afspraak gaat kan helpen. In plaats van de gedachte: ‘Ik ken hier bijna niemand, dit wordt zo ongemakkelijk.’ kun je beter denken dat je misschien wel hele leuke mensen ontmoet en er een gezellige avond van gaat maken.
Push jezelf
Wanneer je geen zin hebt om naar een afspraak te gaan of simpelweg niet durft, krijg je al snel de neiging om de afspraak af te zeggen. Toch is het handiger om dit niet te doen. Je weet maar nooit hoe het kan uitpakken. Misschien wordt het leuk, misschien niet. Maar de enige manier om hier achter te komen is om gewoon te gaan. Ook is deze extra push goed voor jezelf. Hoe meer dingen je doet die je eigenlijk niet zou durven, hoe makkelijker het voor je wordt. Wees ook niet bang voor de keren dat het wel ongemakkelijk lijkt te gaan. Het kan ook voorkomen dat jij er zelf niks aan kan doen als een gesprek niet helemaal goed verloopt. Je kan niet met iedereen een klik hebben en misschien vind de ander het ook lastig, who knows? Ook bij belangrijkere zaken zoals je werk is het niet erg om even dicht te klappen, het is geen drama en collega’s zullen er echt wel begrip voor hebben. Ook is het goed om te reflecteren wanneer iets waar je ontzettend tegenop hebt gezien achteraf wel goed is gegaan. Het is een kleine boost voor jezelf en je zult volgende afspraken misschien wel makkelijker vinden. ‘Als ik dit heb overleefd, is de volgende afspraak een piece of cake!’.
Verdeel het in kleine stapjes
Natuurlijk is het makkelijk om te vertellen wat je moet doen om minder last van sociale angst te krijgen, het moeilijkste is om het daadwerkelijk te doen. Jezelf pushen om er vaker uit te gaan is bijvoorbeeld makkelijker gezegd dan gedaan en klinkt eerst waarschijnlijk als een gigantische klus. Daarom helpt het om het in kleinere stukjes te verdelen. Wees bijvoorbeeld net iets meer bewust van de dagelijkse dingen die je doet, zoals boodschappen doen. Probeer in zo’n situatie eens iets vaker een gesprek te beginnen met iemand, al is het de caissière. Of wanneer je in de bus of trein zit kan het ook geen kwaad om een gesprek te starten. Het leuke hiervan is dat je die mensen waarschijnlijk toch niet meer ziet. Het is dus helemaal niet erg wanneer een gesprek niet helemaal soepel verloopt. Het klinkt misschien stom, waarom zou jij wel een gesprek moeten beginnen wanneer anderen ook niks zeggen? Toch kan dit echt helpen voor jezelf. Als je dit vaker probeert, wordt het vanzelf makkelijker.