‘The most wonderful time of the year’, althans, volgens sommigen. De verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat kerst voornamelijk een heleboel stress veroorzaakt. Hier een paar tips voor een stressvrij kerstdiner. 

Voorbereiding 

Soepen, sauzen en ovengerechten; het kan allemaal al dagen van te voren gemaakt worden. Neem jezelf daarom werk uit handen op de dag zelf, door dit al in de vriezer te hebben liggen. Je hoeft het dan alleen nog maar op tijd uit de vriezer te halen, zodat het ontdooid is wanneer je het wil opwarmen. Ook het schil- en snijwerk kan al voorbereid worden, en hoeft niet pas te gebeuren terwijl jouw gasten al genieten van een heerlijk glas rode wijn – zonder jou.  

Simpel maar lekker 

Als je de rest van het jaar geen culinaire hoogstandjes op tafel zet, maak het jezelf dan met kerst ook niet te moeilijk. Ga voor makkelijke, maar heerlijke kerstrecepten. Of kies voor een recept dat je al kent en geef er een feestelijke twist aan. Voeg luxere ingrediënten toe en maak de borden mooi op. Ben je een recept tegengekomen dat voor jou nieuw en uitdagend is? Probeer het gerecht dan eerst uit. Als het dan toch niet zo lekker is, of je je kookkunsten hebt overschat, dan kan je altijd nog stressvrij voor plan B gaan. 

Doe niet alles zelf 

Kerst voelt voor de een als ontspannen gezelligheid, en voor de ander als de meest stressvolle tijd van het jaar. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk en hoeft niet zo te zijn. 

Spreek met je familie of vrienden af wie wat meeneemt. Zo kan je het hoofdgerecht overlaten aan degene die in de keuken helemaal in zijn of haar element is en hoef je zelf bijvoorbeeld alleen nog maar lekkere voorgerechten te maken, maar dan stressvrij. 

Maak het gezellig 

Bedenk van te voren hoe je de tafel wil aankleden en haal of breng kerstdecoratie in huis. Je kan nu helemaal losgaan met glitters, kerstballen, waxinelichtjes, lichtslingers, kerstservetten en noem maar op. Dek in de middag alvast de tafel, dat scheelt veel werk wanneer je gasten er al zijn. En bedenkt altijd; kerst draait uiteindelijk om samenzijn en gezelligheid. Wanneer dat is gelukt, kan er niks meer misgaan!