Het voedingscentrum raadt mensen aan om tussen de 8 en 15 milligram ijzer per dag binnen te krijgen. Ouderen, vrouwen die ongesteld of zwanger zijn of borstvoeding geven hebben meer ijzers nodig dan gemiddeld. Veel mensen zien als hoofdbron van ijzer vlees. Inmiddels is gelukkig al lang bekend dat het ook uit plantaardige bronnen te halen valt. Met een plantaardig dieet kun je best aan je dagelijkste behoefte aan ijzer komen. Toch hoor je vaak dat mensen zich daar druk om maken. Vaak weten ze wel dat het kan, maar niet precies wat ze dan moeten eten. Wij hebben het voor jullie uitgezocht en ze in een rijtje gezet zodat je je nooit meer druk hoeft te maken over het aantal ijzers dat je binnen krijgt als vegan!


Spinazie

Natuurlijk staat spinazie bovenaan de lijst. Donkere bladgroenten zijn sowieso ijzerbommetjes, maar spinazie wint hem grootst. 400 gram spinazie bevat 10 miligram ijzer. Maak in de ochtend een heerlijke green smoothie met verse spinaziebladeren. Je dagelijkste aanbevolen hoeveelheid is meer dan ruim binnen.

Broccoli

Niet alleen zit broccoli vol met ijzer, maar bevat het ook vitamine K en C en magnesium. Vitamine C helpt bij het opnemen van ijzer in het lichaam, dus dubbel geluk! 330 gram broccoli levert ruim een kwart van je aller daagse hoeveelheid. Misschien een goede reden om vanavond een heerlijke broccoli soep te eten?

Linzen

Met maar 300 gram linzen zit je al ver boven je minimale innamen van een dag. Linzen bevatten ook nog een grote hoeveelheid aan vezels, eiwitten en kalium. Haal ze gedroogd, kook er lekker veel en vries ze in voor de hele week. Het is goedkoop, heerlijke en ook nog eens mega healthy.

Cashew noten

Noten zijn super lekker en goed voor je. In cashew noten zit een flinke dosis eiwitten en ijzers. 40 gram van deze nootjes bevat al 2,7 milligram ijzer. Je kunt van deze nootjes bijvoorbeeld een heerlijke smoothie maken.

Kikkererwten

Een protie van 200 gram kikkererwten bevat 5,8 milligram ijzer. Dat is meer dan de helft van je dagelijkse hoeveelheid. Het fijne aan kikkererwten is dat ze zo veelzijdig zijn. Je kunt ze roosteren tot een heerlijke crunchy snack, over een frisse salade gooien of er je eigen verse hummus mee maken.


Lees ook:

Wat voor invloed heeft het eten van groenten op je lichaam, als je wilt afvallen?

Kom ik als veganist wel aan al mijn voedingstoffen en vitamines?

5 manieren om je vetverbranding te versnellen