Een zwangerschap en bevalling hebben een behoorlijke impact op je lijf. Vooral als het gaat om het gebied van de buik en bekkenbodem. Niet alleen je lijf moet flink herstellen en versterken na de bevalling, maar ook geestelijk vindt er een enorme verschuiving plaats in jezelf en in je leven. Je wilt graag weer zo snel mogelijk fit zijn, maar vanaf wanneer kun je weer sporten na de bevalling en waar moet je dan rekening mee houden?


Herstellen

De bevalling is een flinke aanslag op je lichaam. Het is dan ook erg belangrijk dat je de eerste vier dagen zoveel mogelijk op bed blijft liggen en goed uitrust. Zelfs wanneer jij je alweer fit voelt is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Als je de bekkenbodem te snel belast, heb je meer kans op klachten tijdens de menopauze, zoals incontinentie. De bekkenbodemspieren en banden hebben drie tot vier maanden nodig voordat je ze weer volledig kan belasten.

Sporten na de bevalling

Als de bevalling normaal en zonder complicaties is verlopen, kun je de eerste week na je bevalling heel simpel en rustig beginnen met wat oefeningen thuis of op bed. Deze oefening kun je iedere week weer iets zwaarder maken. Ook hele lichte bekkenbodem en mobiliteit oefeningen kan je vanuit je bed rustig opbouwen.

Het trainen van je bekkenbodem is belangrijk. Dit kan incontinentie tegen gaan. Daarnaast is het heel handig om eerst deze spieren sterker te maken, omdat je anders urine kan verliezen tijdens oefeningen in de eerste periode na de bevalling.

Het is verstandig om na de bevalling ongeveer 5 weken te wachten voordat je begint met het trainen van de buikspieren. Zodra je ermee begint, kun je het beste de schuine buikspieren (de zijkanten) het eerst versterken, deze zijn door de zwangerschap namelijk uitgerekt.

Opbouwen

Bouw het sporten na de bevalling altijd geleidelijk op en luister altijd goed naar je lichaam! Als je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad, kun je ongeveer na zes weken wat zwaardere oefeningen doen om je conditie en kracht op te bouwen. Ook kan je na zes weken weer gaan zwemmen. Je moet er dan wel zeker van zijn dat eventuele wonden goed geheeld zijn om een infectie te voorkomen.

Heb je een keizersnede gehad, dan kan je deze oefeningen pas weer na acht weken oppakken. Je buikspieren hebben dan langer te tijd nodig om te herstellen. Als je graag wilt hardlopen of tennissen, moet je wat langer geduld hebben. Pas na drie maanden is je bekkenbodem voldoende hersteld om dit weer op te pakken. Dit geldt ook als je geen klachten aan je bekkenbodem hebt!


Lees meer:

Yoga tijdens je zwangerschap?

Do’s & dont’s voor het trainen tijdens je zwangerschap

De meest effectieve workouts voor jouw karaktereigenschappen