Jouw karakter kan een goede voorspeller zijn voor de sporten die jij wel of niet leuk vindt. Wanneer je snel afgeleid bent zijn teamsporten waarschijnlijk een minder goede keuze en als je intrinsiek gemotiveerd bent is krachttraining bijvoorbeeld juist een goede keuze!

Sociaal

Als je gemotiveerd wordt door een groepssetting maar niet te veel interactie met mensen wilt zijn groepslessen voor jou ideaal: Zumba, Bodypump, Tai Bo, dansen, noem maar op! Als je deze interactie juist wel zoekt zijn teamsporten voor jou een betere keuze.

Vind je sporten juist een vorm van meditatie en mijd je liever alle vormen van interactie met anderen, dan is een individuele sport voor jou het best. Zwemmen, hardlopen, yoga, fitness: allemaal sporten waar je even met jezelf kan zijn en niet hoeft te communiceren met anderen.

Spontaniteit

Houd je van structuur? Denk jij altijd voordat je iets doet? Dan is een groepsles met choreografie een goede keuze. Denk aan een step les of HIIT training waar van te voren het schema wordt uitgelegd en waar jij je aan kunt houden.

Wanneer je van structuur houdt maar een beetje spontaniteit toch interessant vindt is krachttraining of Ashtanga yoga een goede keuze voor jou. Je kunt hier structuur in aanbrengen maar het biedt ook ruimte om te groeien op specifieke vlakken.

Wanneer je snel verveelt raakt heb je een sport nodig die jou variatie kan bieden. Bij teamsporten bijvoorbeeld weet je nooit hoe de wedstrijd zal lopen. Avontuurlijke sporten zullen ook nooit vervelen, denk bijvoorbeeld aan hiking. Toch iets in groepsverband? Denk dan aan dansen of flow yoga!

Benieuwd naar andere sporten? Lees hier over ‘Holistic movements’ , kijk hier naar ‘Float Fitness‘ of waag je aan ‘Jumping Fitness’

Motivatie

Wanneer je gemotiveerd raakt van het proces zelf, van de progressie die je maakt door de sport, ben je intrinsiek gemotiveerd. Je waardeert het proces dus net zoveel als het eindresultaat. Jou zou hardlopen, krachttraining en yoga goed bevallen.

Wanneer het proces zelf je niet echt motiveert maar de gedachte aan het uiteindelijk doel wel ben je extrinsiek gemotiveerd. Kies in plaats van mentaal zware workouts voor fun sporten zodat je wel je beweging krijgt en progressie maakt maar het voor jou wel vol te houden is. Een teamsport of groepslessen zijn voor jou ideaal. Ook creatieve sporten als skeeleren, skateboarden en zwemmen zijn iets voor jou!

Agressie

Als je een beetje agressie in je sport niet aantrekkelijk vind (denk aan keihard zweten, pushen tot je niet meer kan en explosiviteit) zijn yoga, dansen en wandelen iets voor jou. Vind je het geweldig om je een total badass te voelen en door te gaan tot je niet meer kan? Kies dan voor krachttraining, boksen of teamsporten.

Focus

Wanneer je iemand bent die alleen kan sporten op muziek of tijdens het kijken van televisie betekent dit dat je omgeving belangrijk is voor je prestaties. Je zult het dus beter doen in sporten waar minder focus voor nodig is, zoals groepslessen en cardio.

Wanneer je graag die focus houdt en afleidingen alleen maar storend vindt is een teamsport, tennis, boksen of dansen een goede keuze. Bij deze sporten heb je constante focus nodig! Bij teamsporten, zoals basketbal, is het belangrijk dat je constant weet waar iedereen staat en waar de bal is.

Wanneer sporten als meditatie is voor jou, om je stressniveau te verlagen, is het verstandig een sport te kiezen die minder focus vereist. Denk aan yoga, hardlopen of hiking.