Eiwitten zijn net zulke belangrijke voedingsstoffen als koolhydraten en vetten. Toch denken velen dat ze (als ze geen fitness freak of bodybuilder zijn) deze voedingsstof niet zoveel nodig hebben. Echter hebben ze niet door dat je als niet-sporter deze voedingsstof ook nodig hebt en dit is waarom.

Aminozuren

Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Wat veel mensen niet weten is dat die aminozuren de bouwstenen zijn voor het eiwit in lichaamscellen. Ze spelen een belangrijke rol bij het aanmaken van cellen en binnen verschillende processen in het lichaam.

Er wordt verschil gemaakt tussen aminozuren die het lichaam zelf kan maken en die we uit eten moeten halen. In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan het lichaam er zelf dertien kan aanmaken. De andere negen moet je via de voeding binnenkrijgen. Die laatste noemen we essentiële aminozuren.

Even op een rijtje waar eiwitten allemaal voor nodig zijn

  • Zoals hierboven al vermeld. Eiwitten zijn betrokken bij het herstel en opbouw van lichaamscellen.
  • Ze spelen een rol bij de transport van stoffen in het bloed en in de cel.
  • Ze zijn belangrijk voor veel regelprocessen waaronder de spijsvertering en afweer.
  • Aminozuren zijn voorlopers van neurotransmitters. Deze spelen een rol bij de aanmaak van verschillende stoffen die ons een gevoel van genot en beloning geven.
  • Eiwitten bevorderen spieropbouw en herstel van de spieren.
  • Bij een tekort aan energie/koolhydraten kan het lichaam aminozuren omzetten in glucose, zodat het de aminozuren kan gebruiken als brandstof. (Dit is een soort overlevingsmechanisme)

Eiwitten en afvallen

Er zijn verschillende theorieën over verschillende soorten diëten. Het is niet zo dat als je meer eiwitten gaat eten je ineens afvalt, wel kan eiwitrijk eten helpen om minder last te hebben van eetbuien en meer eten dan je caloriebehoefte. Eiwitrijke voeding is namelijk minder makkelijk te verteren door je lichaam, waardoor het voor een langere tijd een vol/verzadigd gevoel geeft.

Maar hoeveel eiwitten heb ik per dag dan nodig?

  • Wanneer je eigenlijk niet sport, is ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht voldoende.
  • Duursporters hebben ongeveer 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig (Beetje afhankelijk van de frequentie en intensiviteit waarmee ze sporten)
  • Krachtsporters hebben ongeveer 1,6 tot 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig.

Overtuigd? Dan vind je dit eiwitrijke recept vast heel lekker om eens te proberen!


Lees ook:

Waarom je brood en koolhydraten NIET hoeft te schrappen uit je dieet!

Extra eiwitten eten na het sporten, helpt het echt?

Ik eet onder mijn caloriebehoefte, maar afvallen lukt niet meer