Over gezondheidsonderwerpen zijn er vaak discussies. Ontbijt is er één van. Je hoort vaak dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat ontbijters gezonder zijn, maar sommige wetenschappers vinden dat het ontbijt ‘overrated’ wordt en dat je het gerust kan overslaan. Wij zijn in ieder geval wel gek op een ontbijtje en we hebben een paar tips voor jou om een maximaal ontbijt neer te zetten!


Schijngezond

Sommige producten lijken heel gezond, maar dat zijn ze niet. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtkoek. Het bevat geen vet, maar wel heel veel suikers. Ook bij ontbijtgranen wordt vaak gedacht dat ze heel erg gezond zijn. Helaas is er vaak suiker of chocolade aan toe gevoegd wat eigenlijk niet in een ontbijtje hoort. Wat wel in een ontbijt hoort zijn proteïnen. En nee, deze vind je niet alleen in een eitje. Deze vind je ook in noten, zaden en kwark (of soya yoghurt). Proteïnen zorgen ervoor dat je langer vol blijft en ze geven je veel energie.

Haast

Het ontbijt wordt vaak veel te snel genuttigd. Wil je echt een goede start van de dag? Neem rustig de tijd voor je maximale ontbijt. Goed kauwen in plaats van hap, slik en weg. Door het goed kauwen van je eten haal je ook meer energie uit je voeding en je zorgt ervoor dat je spijsverteringskanaal minder wordt belast.

Water

Het is echt super belangrijk om ’s ochtends meteen een glas water te drinken. Dit is omdat je ’s nachts heel veel vocht verliest en het zet meteen je darmen aan het werk. Begin de dag dus met een glas water en daarna een heerlijke verse vruchten -of een groentesap. Start niet met koffie! Veel mensen doen dit wel, maar koffie remt de functie van de lever en nieren om giftige stoffen uit je lichaam te krijgen af.

Havermout

Havermout bevat enorm veel vezels en goede suikers. Daardoor vormt het de perfecte basis voor een gezond ontbijtje. Je zit er lang van vol en je krijgt er energie door. Voer er wat extra fruit en noten aan toe en je hebt een goed gebalanceerd ontbijt van proteïnen, vezels, vitamines en mineralen. Probeer eens deze heerlijke ontbijt muffins met havermout!

Vetten

In ieder ontbijtje zouden goede vetten moeten zitten. Deze kun je vinden in bijvoorbeeld avocado, notenpasta’s, hennepzaad, lijnzaad en noten. Deze vetten zorgen voor een langer verzadigd gevoel en het is nog lekker ook! Strooi bijvoorbeeld een handje pompoenpitten over je smoothie voor wat extra’s.


Lees ook:

Gezonde havermout koekjes met kokos en citroen

Glutenvrije ontbijt cake met blauwe bessen.

Onze 6 favoriete glutenvrije ontbijtjes