We houden allemaal van een lekkere bak koffie om de dag mee te beginnen. Of dit nou na het ontbijt is, op kantoor of allebei: eerder kunnen we onze dag niet beginnen. Nou is er natuurlijk niets mis met een kopje koffie, maar er zijn ook grenzen. Je kan namelijk ook verslaafd aan koffie raken.
Drug
We weten allemaal dat koffie vol cafeïne zit, en cafeïne wordt gezien als de meest gebruikte drug ter wereld. Klinkt heftig, maar wat is het nou eigenlijk? Hoewel je bij cafeïne vaak gelijk denkt aan koffie, zijn er nog veel meer producten waar dit middel in te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan thee, chocolade en frisdrank.
Cafeïne in koffie
In een kopje koffie van 240 ml vind je zo’n 100 mg cafeïne. Dit is voldoende om de effecten van cafeïne op te merken. Het is ook niet voor niets dat we ’s ochtends gek zijn op ons bakje koffie. De cafeïne kan er namelijk voor zorgen dat je meer energie krijgt, je humeur wat beter wordt en zelfs je trainingsprestaties kunnen er beter door worden. Ook heeft het effect op je concentratie, motivatie en alertheid. Perfect dus om de dag mee te starten. En je hoeft echt niet ieder uur een nieuwe espresso naar binnen te werken, want de effecten duren zo’n drie tot negen uur.
Verslaafd aan koffie
Toch zit er ook een keerzijde aan dit drankje. Cafeïne kan namelijk verslavend werken. Dit kan komen doordat je regelmatig en lang veel cafeïne binnenkrijgt. Hierdoor verandert er van alles in je lichaam. Omdat je gedurende de dag steeds vermoeider wordt, maar dit tegenhoudt met een paar koppen koffie, heb je steeds meer cafeïne nodig om iets van de effecten te merken.
Ben ik koffieverslaafd?
Nou ben je natuurlijk niet van de één op de andere dag verslaafd. Hier gaat een langere periode overheen en ook je genen spelen een rol hierin. Twijfel je of je verslaafd bent aan koffie? Probeer dan om niet meer dan vier koppen koffie per dag te drinken. Als dit niet lukt en je merkt dat je onrustig en geïrriteerd raakt, dan zit het er dik in dat je verslaafd bent aan koffie. Hoewel koffie vrij onschuldig is, kan het op lange duur toch slecht zijn voor je gezondheid. Veel cafeïne versnelt de hartslag en verwijd de bloedvaten waardoor je bloeddruk omhoog gaat. Dit zorgt er weer voor dat je meer epinephrine aanmaakt: een stresshormoon.
Vervangers
Om een verslaving of lichamelijke klachten te voorkomen is het aan te raden niet meer dan drie kopjes koffie op een dag te drinken. Mocht je wel merken dat je niet zonder koffie kan, probeer dan over te stappen op cafeïnevrije koffie. Ook kan je kiezen voor koffievervangers met minder cafeïne. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere kop thee. Koffie is dus niet per definitie ongezond, zolang je het maar drinkt met mate.