Je voeding en leefstijl kunnen een enorme invloed hebben op jouw lichaam en dat van je kindje als je zwanger bent. Een ongeboren kindje is gevoelig voor invloeden van buitenaf. Er kan namelijk schade optreden waar een kind zijn leven lang in meer of mindere staten last van kan hebben. Dit wil je natuurlijk voorkomen, maar weet jij wat je wel en niet kunt eten, en wat je wel en niet kunt qua leefstijl? Wij vertellen je alles over de voeding en leefstijl!


Roken

Iedereen weet natuurlijk dat je niet mag roken tijdens een zwangerschap, maar wat kan er eigenlijk gebeuren? Weet jij het? Ten eerste verminderd roken de vruchtbaarheid bij zowel de vrouw als bij de man. Het roken tijdens een zwangerschap kan de kans op een miskraam enorm vergroten. Het belemmert de groei van de baby en het kan ernstige complicaties bij de bevalling veroorzaken. Denk hierbij aan het loskomen van de placenta, wat fataal kan zijn.

Alcohol

Ook van alcohol gebruik tijdens een zwangerschap weten we dat de schade erg groot kan zijn op de ontwikkeling van een kind. Bij een kindje in de baarmoeder werkt de lever nog niet, en hierdoor kan het kindje de alcohol niet afbreken. De schade zal plaatsvinden in de hersenontwikkeling. De schade kan variƫren van lichte gedragsafwijkingen tot ernstige hersenbeschadigingen.

Voeding

Als je zwanger bent, of je wilt graag zwanger worden is het belangrijk om op de voeding te letten. Je kindje is wat jij eet en drinkt. Je houd je eigen lichaam gezond, maar ook die van je baby! Eet zo gevarieerd mogelijk. Niet zo heel veel verstand van voeding? Niet erg! Want ook al zijn de meningen erover verdeelt, de schijf van vijf is nog altijd nog een fijne leidraad. Zo krijgt je kindje voldoende goede voedingsstoffen binnen! Lees hier wat je wel en niet kunt eten tijdens de zwangerschap!

Vitamine en medicijnen

Als je gezond eet is het niet nodig om extra vitamines en mineralen te slikken. Toch iets extra’s gebruiken? Kies dan een preparaat met en lage dosering! Wel is het belangrijk om tijdens de zwangerschap genoeg vitamine D binnen te krijgen. Ongeveer 10 microgram meer dan normaal. Hiermee zorg je voor je eigen botten en voor de bot ontwikkeling van je kindje! Ook is vitamine D nodig voor de opname van calcium uit je voeding.

Bij medicijnenĀ  is het erg belangrijk om met je dokter te overleggen wat wel en niet ingenomen kan worden. Misschien zul je tijdelijk moeten stoppen met bepaalde medicijnen en zul je voor een alternatief moeten kijken.


Lees ook:

Yoga tijdens je zwangerschap?

Wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap

Do & Dont’s voor het trainen tijdens je zwangerschap