Je zwangerschap is een hele belangrijke tijd. Jij en je kindje hebben voldoende voedingsstoffen nodig om in conditie te blijven en goed te groeien. Je voeding speelt daarbij een grote rol. Je kunt tijdens je zwangerschap het meeste gewoon blijven eten en drinken alleen bij sommige dingen moet je even oppassen want deze kunnen schadelijk zijn voor je baby. Deze schadelijke producten kunnen bacteriën en metalen bevatten die je lichaam normaal wel kan verwerken, maar zijn voor de baby wel schadelijk. Wij hebben voor jou een aantal producten die je niet mag eten tijdens je zwangerschap in een rijtje gezet. Ook hebben we hier bij vermeld wat je als vervanging wel mag eten of drinken.


Roofvissen

Roofvissen eten vooral andere vissen waardoor ze veel kwik bevatten. Kwik is niet goed voor je tijdens je zwangerschap omdat het het zenuwstelsel en de hersenen van je baby kan beschadigen. De vissen die je moet vermijden zijn; Haai, paling, snoekbaars, zwaardvis, makreel en verse tonijn. Tip: Eet je dit wel? Eet dan echt niet meer dan 200 gram van deze vis per week!

Rauwe melk en kaas

Listeria is een bacterie die leeft in rauwe producten, dus ook in rauwe melk. De bacterie is schadelijk voor je baby. Weet je niet zeker op er rauwe melk in je product zit, kijk dan op de verpakking op er ‘au lait cru’ op vermeld staat. Dit betekend rauwe melk. Let hier ook op bij het kopen van kaas. Vooral bij zachte kazen is het verstandig om de etiketten te lezen. Tip: Harde kazen mag je altijd eten. Hierin kan namelijk de listeria niet overleven. Ook gepasteuriseerde melk kan geen kwaad.

Rauw vlees, rauwe vis, schaaldieren en eieren

Eet nooit rauw vlees, rauwe vis of ei. Hierin kan salmonella en toxoplasma voorkomen en deze kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken bij de baby. Let op: Ook carpaccio, rosbief en filet American is deels rauw en kun je dus ook niet eten. Bij gerookte vlees en gerookte vis moet je ook erg opletten. Tip: Eet je vlees en vis altijd goed doorbakken. Vooral als het ingevroren is geweest!

Ongewassen groenten

Toxoplasma is een parasiet die een infectie ziekte kan veroorzaken. Deze kun je overdragen aan je baby. Gevaarlijk dus! De parasiet kan voorkomen in ongewassen en beschadigd fruit en groenten. Tip: Was je groenten en fruit heel goed voordat je het eet. Ook kun je de groenten extra gaar laten koken wil je geen risico lopen.

Vacuümverpakte vis of vlees

Eet nooit vis die vacuüm verpakt is, zoals gerookte zalm. Door deze manier van verpakken kan de listeria bacterie ontstaan. Tip: Wil je wel zalm eten? Haal het dan alleen vers van de visboer. Heb je toch een vacuümverpakte vis? Verhit het dan eerst heel goed zodat alle bacteriën worden gedood.

Pas op!

Er zijn ook een aantal producten die je wel kunt eten, maar waar je extra voorzichtig mee moet zijn. Je moet goed opletten waar de producten vandaan komen en of het goed klaar gemaakt is.

  1. Rookworst en rookvlees
  2. Vis
  3. Zelfgemaakt ijs
  4. Leverproducten
  5. Pathe
  6. Kipproducten
  7. Drop
  8. Zout en zoutproducten
  9. Cafeïne
  10. Rabarber

Lees ook:

Yoga tijdens je zwangerschap?

Do’s & dont’s voor het trainen tijdens je zwangerschap

Hoe zit het met sporten na een bevalling?