Dat gezond eten belangrijk is, weten we nu wel. Maar wist jij al dat een gezond voedingspatroon ook afhankelijk is van je leeftijd? Als je ouder wordt, verandert je lichaam en zal je andere voeding nodig hebben dan je misschien gewend bent. Vaak zijn er maar kleine aanpassingen nodig om je weer optimaal fit te voelen. Met deze tips ben jij het ouder worden vanaf nu net een stapje voor.

20

Rond je twintigste kan je (gelukkig!) bijna alles wel eten. Dat betekent natuurlijk niet dat dit ook de beste keus is. Als jij in deze jaren gewoon gezond eet en regelmatig sport, heb je daar later weer profijt van. Eet 300-500 gram groente per dag en minimaal 2 stuks fruit. Vergeet niet om ook voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen. Naast wat je eet, is het ook belangrijk wanneer je eet. Probeer niet alles in een keer te eten, maar verspreid het goed over de dag. Dit bevordert je verbranding.

30-40

Meestal vertraagt je verbranding rond je dertigste. Het beste kun je nu je calorieën iets verlagen, door een calorierijke snack in te wisselen voor bijvoorbeeld groente of fruit. Ook is het goed om dagelijks wat noten te eten. In noten zit veel Foliumzuur en dat is goed voor je hersenen en je vruchtbaarheid. In je veertigste kun je last krijgen van de perimenopause, het voorstadium van de menopauze. Hierna zal je stofwisseling weer wat vertragen, dus is het goed om meer groentes te eten. Hier zitten maar weinig calorieën en je raakt er wel vol van. Ook maaltijden die zowel eiwitten als vetten bevatten, zorgen voor een verzadigd gevoel. Naast dat eiwitten goed vullen, helpt het ook om zoveel mogelijk spiermassa te behouden naarmate je ouder wordt.

50-60

Qua dieet verandert er op je 50e niet zoveel. Je kan nog wat extra eiwitten nemen om de spierafbraak tegen te gaan. Ga uit van ongeveer een gram eiwit per kilo lichaamsgewicht, dan zit je altijd goed. Het kan zijn dat je een tekort hebt van vitamine B12, vitamine D of calcium, dan kun je daar een supplement van bijslikken. Als je de 60 aantikt, kan je weer wat kleine aanpassingen doen. Zo is het belangrijk om voldoende vezels, omega-3 en magnesium binnen te krijgen. Dit is goed voor je hersenen en je algemene gezondheid. Als je problemen krijgt met je spijsvertering, is een probiotica aan te raden.

70+

Om je huidige gewicht te behouden, zal je waarschijnlijk weer wat minder calorieën moeten gaan eten. Om toch verzadigd te blijven is het slim om veel groentes, volkoren producten en noten te eten. Hier zitten namelijk veel vezels in, waardoor je langer vol blijft. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je spijsvertering en verlaagt het het risico op hartproblemen. Als je ouder wordt, wordt je hongergevoel minder. Zorg toch dat je altijd voldoende eet, geen maaltijden overslaat en genoeg drinkt.