Last van broze nagels? Haar dat afbreekt of uitvalt? Dan kan het misschien zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Een goede evenwichtige voeding houdt de conditie van je haar en nagels gezond. Wat je eet beïnvloedt dus de gezondheid van je nagels en haar. Je kunt jezelf letterlijk mooi eten. Maar welke voedingsmiddelen moet je nou eten voor mooi haar en sterke nagels? En wat moet je juist vermijden?

Wij hebben voor jou uitgezocht wat je nou kunt doen voor mooie, sterke nagels en haar.


Eiwitten

Eet genoeg eiwitten! Alle opbouwprocessen in je lichaam vinden plaats met behulp van eiwitten. Zo worden ook je haar en nagels uit eiwitten gemaakt. Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten zijn goed voor jou. Met een paar kleine veranderingen kun je al heel makkelijk meer eiwitten aan je voedingspatroon toevoegen. Denk aan eiwitpoeders, of eet meer peulvruchten tijdens het avond eten of voeg deze toe aan je lunch.

IJzer en Zink

Heb je wel eens last van vlekjes op je nagels? Misschien dacht je dat dit door een calciumtekort kwam, maar niets is minder waar. Eigenlijk is een zinktekort hier de oorzaak van. Genoeg ijzer en zink zijn namelijk super belangrijk voor de opbouw van je nagels en haren. Zorg dus dat je deze twee mineralen voldoende binnenkrijgt. Een tekort aan ijzer kan zelfs zorgen voor haarverlies! IJzer en zink zitten allebei in rood vlees en schaal en schelpdieren. Vegetariërs en veganisten kunnen deze elementen binnen krijgen via linzen, zwarte en bruine bonen. Ook tofu en noten bevatten veel ijzer en zink.

Vitamine B

Er zijn 8 verschillende soorten B-vitamines. Allemaal spelen ze een belangrijke rol bij de stofwisseling. Dat houdt in; alles wat in het lichaam wordt afgebroken en opgebouwd. Dus dit geldt ook voor je nagels en haar. Omdat er zoveel verschillende soorten vitamine B zijn, is er geen voedingsmiddel die veel B-vitamines bevat. In brood, graan en volkoren producten vindt je vooral B1, B2, B3, B5, B6 en B11. In aardappelen vind je vaak B1, B3, B6 en B11. B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12 vindt je in vlees producten. In vis producten kun je weer B3, B6 en B12 vinden. B12 komt voor in alle dierlijke producten. Ben je veganistisch? Dan is de kans op een B12 tekort groot. Vul je voeding aan met vitamine B12 supplementen.

Kwik

Je kent het vast wel. De vloeistof die in thermometers de temperatuur aangeeft. Maar dit is ook een stofje dat voor haarverlies zou kunnen zorgen. Sommige vissoorten zitten er vol mee. Neem als voorbeeld Makreel. Wees gerust, pas als je meer dan 4 keer per week vis eet is er een kans dat je een teveel aan kwik hebt. Je kunt gewoon een heerlijke salade met makreel blijven eten want er zitten natuurlijk genoeg goede stoffen in vis!

Suiker

Voedingsmiddelen met kortere suikers, zoals in snoep en witbrood laten de bloedsuikerspiegel omhoog schieten. De snelle suikers kunnen ook zorgen voor hogere androgeengehaltes in je lichaam. Dit is een hormoon dat de haarzakjes verkleint. Geen paniek! Producten  met langzame koolhydraten, zoals volkorenbrood verlagen juist het gehalte aan dit mannelijke hormoon.

Vitamine A

Vitamine A, ofwel Retinol, kan je haar verdunnen als je hier te veel van binnen krijgt. Dierlijke producten, zoals lever, vis en melkproducten bevatten een hoge dosis vitamine A. Eet daar dus liever niet te veel van. Krijg je te weinig vitamine A binnen? Geen paniek, je lichaam maakt dit zelf naar behoefte aan.


Lees ook:

5 Dingen die je niet met nat haar mag doen!

Slapen met nat haar blijkt echt super slecht te zijn!

Gezonde huid? Deze 7 fruitsoorten geven je huid een power boost!