Er is nog wel eens een discussie over honing. Waarom eten sommige vegans wel honing? waarom eten sommige veganisten geen honing? Is honing nou echt beter dan gewone suiker? Of dat gewoon een fabeltje? Eigenlijk niet. Wij gingen even op onderzoek en dit is wat wij ondervonden.
Gezond of ongezond?
Suikers
De honing die uit de supermarkt komt, bestaat namelijk voor ongeveer 80 % uit suiker. Deze suiker veroorzaakt schommelingen in je bloedsuikerspiegel en veroorzaakt de drang naar nóg meer suiker. Deze supermarkt honing wordt tevens ook steeds vaker gepasteuriseerd om, ja, speciaal voor ons, de textuur te verbeteren, en dit gaat weer ten kosten van het enzymgehalte.
Smaakstoffen
Dan heb je ook nog de goedkopere variant in de winkel, waar veel kleur, geur en smaakstoffen aan toe worden gevoegd. Deze honing, daar willen we het niet eens over hebben!
Ongedierte bestrijding & PA’s
Imkers gebruiken vaak verschillende middelen om ongedierte tegen te gaan of om de bijen in toom te houden. Deze middelen kunnen vervolgens weer resten achterlaten in de honing, die wij weer binnen krijgen als we het eten. En nee, dat is dus ook niet zo heel erg gezond.
Dan heb je ook nog de PA’s. Wat zijn PA’s? Nee we hebben het niet over onze vaders, PA’s zijn plant eigen stoffen die giftig zijn voor mensen. Sommigen planten waar bijen honing van oogsten, bevatten veel PA’s. De honing die de bijen er vervolgens van maken, bevatten dezelfde PA’s en ook dit nemen wij dan weer tot ons.
Oef… misschien is honing dus toch niet zo heel gezond?
Vegan of niet vegan?
Hard werken
Je zult het niet snel denken, maar honing is een product dat zeer dieronvriendelijk is. Honing produceren is hard werken voor een bij, hij vliegt namelijk wel tweehonderd keer uit om één gram honing te kunnen krijgen. Gemiddeld maakt een bij in zijn hele leven slechts anderhalve theelepel honing. Denk er maar eens bij na hoeveel werk er dan in één potje honing zit.
Suikerwater
In de zomer overleven bijen van de nectar en het stuifmeel, in de winter leven zij van honing. Imkers halen echter die honing weg (hiervoor versuffen ze de bijen eerst met een soort gas/stoom) en geven de bijen daar suikerwater voor terug. Het suikerwater is net zo zoet als honing, alleen mist het voldoende voedingsstoffen, vetten en mineralen. Door het suikerwater verzwakken de bijen waardoor ze snel schimmelinfecties, mijten en virussen kunnen oplopen.
Koningin
De koningin wordt vaak kunstmatig geïnsemineerd. Het zaad dat hier voor nodig is, wordt verkregen door in het achterlijfje van een bij te knijpen. Voor een inseminatie zijn 10 tot 12 zaadwinningen nodig, terwijl het in de helft van de gevallen niet eens lukt het zaad goed te verkrijgen. Het zaad wordt vervolgens met een klein pipet ingebracht bij de koningin.
Daarnaast leven bijen in kolonies/zwermen, zij volgen de koning overal waar zij naartoe gaat. Om ervoor te zorgen dat de imkers geen zwerm verliest, knippen zij de vleugels van de koning af. Zo kan zij nooit wegvliegen. Knippen ze de vleugels niet? Dan wordt ze vaak vast gehouden in een klein hokje in de korf.
Al met al, kun je wel stellen dat het hele proces niet diervriendelijk is!
Lees ook:
Gezondheidsexperts waarschuwen: Stop met het eten van Tilapia!
Waarom je gezonde dieet ervoor kan zorgen dat je vermoeid bent
Dit zijn de 10 simpelste vegan recepten ooit!