Een goede knuffel, we houden er natuurlijk allemaal van, mits van de juiste persoon uiteraard. Het knuffelhormoon komt je vast wel bekend voor, dat stofje dat het fijne gevoel van een knuffel verklaart. Hoe werkt dat knuffelhormoon precies? Wij leggen je uit waarom knuffelen nou eigenlijk zo goed voor je is.

Knuffelen en oxy…-wat?

Oxytocine is het befaamde knuffelhormoon, dat zowel werkt als hormoon en neurotransmitter in de hersenen. Naast knuffelhormoon, staat dit stofje ook wel bekend als het liefdeshormoon. Het stofje wordt onder andere opgewekt door, hoe verrassend, te knuffelen. Ook wordt het opgewekt door seks, zwangerschap en zelfs het spelen met je hond. Ook helpt het tegen je dipje en zelfs ernstigere depressieve gevoelens.

Dit knuffelhormoon zorgt voor hechting, een gevoel van verbondenheid. Niet alleen met knuffelen en seks voert oxytocine hierbij haar taak uit, ook wordt oxytocine ingezet op het moment dat mensen gelijkenissen in elkaar vinden. Een mooie veroorzaker van vriendschap en liefde dus, maar dit kan een duisterdere kant hebben. Het ‘ons’ gevoel dat oxytocine creëert, zorgt voor het gevoel dat mensen binnen of buiten de groep vallen. Voor de incrowd en de buitenbeentjes dus.

Familiegevoelens

Oxytocine is nog het allermeest belangrijk voor vrouwen. Oxytocine veroorzaakt de persweeën en dat de baarmoeder achteraf haar normale formaat weer aanneemt. Bij het geven van borstvoeding komt oxytocine ook om de hoek kijken. Dit gebeurt op het moment dat een baby aan de tepel zuigt, waar het lichaam op reageert met de afgifte van melk.  Het verzorgt daarnaast het hechtingsproces tussen moeder en kind. Uit studie is gebleken dat vrouwelijke maagdelijke ratten welpen verachtelijk vinden, totdat ze zwanger zijn geweest. De aanmaak van oxytocine heeft het brein dan zodanig veranderd, wat er voor zorgt dat ze hun jongen juist liefhebben.

Kinderen zelf worden ook verblijd met gevoel van verbondenheid, als er met ze geknuffeld op gespeeld wordt. Mannen zijn ook zeker niet bestand tegen het familiegevoel dat het stofje schept. Vadergevoelens worden namelijk ook beïnvloed door het knuffelhormoon. Papa’s die in een onderzoek een shot oxytocine kregen toegediend, speelden uitgebreider met hun baby’s dan de vaders zonder toegediend shot.

De-stress

Ons nu al geliefde liefdeshormoon draagt bij aan ‘pro-sociale gedragingen’. Ook aan ontspanning, vertrouwen en psychologische stabiliteit. Onlangs is er uit een onderzoek gebleken dat het knuffelhormoon kan helpen bij de behandeling van PTTS (posttraumatische stressstoornis). Mensen met een trauma, kregen binnen een maand na de traumatische gebeurtenis dagelijks oxytocine toegediend. Na een half jaar deze behandeling, is gebleken dat de patiënt de helft minder kans heeft op verdere ontwikkeling van de stoornis.

Intensiteit tussen de lakens

Tijdens seks zorgt oxytocine bij de vrouw voor meer bewegingsmogelijkheid voor de baarmoeder, waardoor sperma makkelijker de baarmoeder bereikt. Ook wordt er geloofd dat hoe meer oxytocine er tijdens de seks wordt aangemaakt, hoe intenser je orgasme is.

Voel je je wat alleen, down of ben je gestrest? Je weet nu wat je te doen staat. En als je gewoon een knuffel wilt van je nieuwe crush, heb je in ieder geval een extra goed excuus!


Lees ook:

Tegen je huisdier praten blijkt goed voor je gezondheid!

Heb je moeite met ontspannen? Deze dieren kunnen je helpen!

Wat blijkt? Ochtendseks is goed voor je gezondheid én je relatie!