Wat is dan weer het zijn van een pescotariër? Dat vroeg ik mijzelf ongeveer twee weken geleden af toen dat woord op tafel werd gegooid in een gesprek. Ik begrijp het als je het niet meer bijhoudt want ik houd het ook niet bij. Al die termen. Vega of juist vegan, flexitariër en je hebt dus ook nog de pescotariër. Tja, wat is eigenlijk het verschil tussen al deze levensstijlen en bovenal wetenschappelijke termen? Bij vega en vegan raken we al in de war. Tenminste, de meeste mensen als je niet zo met lifestyle bezig bent. We leggen je in dit artikel heel duidelijk het verschil uit maar richten ons vooral op de pescotariër, de term die nog niet heel erg bekend is. Naast de verschillen maken we de voor -en nadelen duidelijk die komen kijken bij het zijn van een pescotariër. Ben jij nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!
De verschillen tussen alle termen op een rijtje
Vega lifestyle
Mensen die kiezen voor een vega lifestyle zijn dus vegetarisch. Dit houd in dat je alle soorten vlees uit je dieet schrapt. Geen rookworst bij je Hollandse stamppot of een mals biefstukje. Hier hebben vegetariërs dan ook weinig moeite mee omdat ze het meestal liever niet consumeren met een achterliggende gedachte. Dat ‘liever niet’ consumeren met een achterliggende gedachte gaat op voor alle soorten levensstijlen.
Vegan lifestyle
Ga je juist voor een vegan lifestyle dan ben je veganist. Bij het aanhouden van deze levensstijl consumeer je letterlijk helemaal géén dierlijke producten. Dus ook geen melk, ei, kaas, honing etcetera. Het kan zelfs nog verder gaan, ook je kleding stem je af op het veganisme. Het kan best wel complex zijn het veganisme vol te houden en zeker voor iedereen die er net aan begonnen is. Gelukkig zijn hier heel veel handige tips voor!
Flexitarian lifestyle
Naast de veganist bestaat er ook een flexitariër. Het woord maakt het eigenlijk al heel duidelijk. Je bent flexibel. Deze groep wisselt het eten van dierlijke producten liever af met niet-dierlijke producten. Ze laten het vlees soms gewoon een aantal dagen voor wat het is. Best een goede oplossing als je toch stiekem nog wel eens houdt van dat lekkere plakje kip op je boterham.
Oh en dan hebben we ook nog de pescotariër
De pescotariër kiest ervoor vlees en gevogelte uit zijn of haar dieet te schrappen. Hij of zij kiest enkel voor de consumptie van een lekker stukje vis. Naast dat stukje vis consumeren ze ook eieren en zuivel. Goed om dit te weten want velen zeggen dat wanneer ze dus wel vis eten ze ook behoren tot de vegetariërs. Dit is dus niet waar! Je bent simpelweg gewoon een pescotariër.
Voor -en nadelen van een pescotarische levensstijl
Het grote voordeel bij het eten van minder vlees is dat een het een goede invloed heeft op onze aardbol. Volgens Milieucentraal veroorzaakt het consumeren van vlees 40% van de klimaatbelasting. Naast het feit dat de veehouderij heel veel water verbruikt zorgt het voor een héle grote uitstoot van broeikasgassen. Ook is het nog eens beter voor het dierenwelzijn want de omstandigheden waar de dieren zich vaak in bevinden zijn niet altijd rooskleurig. Tuurlijk heb je dieren die buiten vrij mogen grazen in het weiland maar voor het overgrote deel is dit wel anders.
Nu hoor ik je denken. Nu heb je het alleen over vlees maar hoe zit het dan met vis?
Vis heeft veel gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Zo wordt het pescotarische dieet gezien als het meest gezondst. Mensen die een pescotarische levensstijl volgen leven volgens onderzoek het langst, hebben minder last van ziektes en zijn productiever. De eerste gedachte die bij de meesten opkomt om over te stappen op deze manier van leven is dat ze zo een heel gezond leven kunnen leiden. Ook vinden ze de de behandeling van bijvoorbeeld koeien en varkens niet acceptabel.
Je eet veel vis en is dat dan wel zo gezond?
Het is inderdaad zo dat je rekening moet houden met een overmatige consumptie van vis. Ze kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten die door milieuverontreiniging zijn ontstaan. Zo zegt het voedingscentrum dat vis kan beschikken over zware metalen, bestrijdingsmiddelen, doxines en PCB’s. Er ontstaat natuurlijk pas schade wanneer je – je visconsumptie overdrijft. Het voedingscentrum raadt aan het met mate te consumeren.