Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd, van een ketodieet tot intermittent fasting en van een sapkuur tot een paleo dieet. Je ziet vaak resultaat maar helaas komen de kilo’s er vaak weer net zo snel aan als dat je ze verloor. Deze afval methodes leiden dus niet altijd tot langdurig resultaat. Daarom is het beter bepaalde gewoontes aan te passen. Leer je zelf deze gezonde gewoontes aan om af te vallen en het ook vol te houden!


1. Vul je maaltijden op met groente

Zorg ervoor dat je je maaltijden vult met producten die rijk zijn aan vezels maar weinig calorieën en koolhydraten hebben. Zorg ervoor dat bij minstens 2 van je maaltijden per dag voor de helft uit groenten bestaan.  Probeer ook je favoriete maaltijden aan te passen, zodat je ze niet helemaal hoeft te missen. Als je bijvoorbeeld dol bent op pasta, kun je misschien je pasta vervangen door courgette. Je hebt bijna de zelfde maaltijd, alleen dan veel gezonder. (Rcept: courgette pasta met basilicum en avocado) Ben je dol op Mexicaans eten? Vervang je wrap dan door sla, zoals bij dit recept voor chili sin carne sla wraps. Op deze manier kan je nog steeds van je lievelingsrecepten genieten, terwijl je aan het afvallen bent. Dat maakt het een stuk makkelijker vol te houden!

2. Neem vaker slokjes ipv hapjes

Eten door stress, verveling, emoties of gewoon voor de televisie zijn gewoontes die we allemaal hebben. Ook is het moeilijk om hier helemaal mee te stoppen. Je zal nog steeds zin hebben in wat lekkers als je stress ervaart of een film of serie kijkt. Laat het daarom niet helemaal weg, maar vervang je eten met wat te drinken. Denk dan ’s ochtends aan een lekker kopje koffie, kruiden thee of water met een natuurlijk smaakje.

3. Haal 10 seconden adem

Als je op het punt staat een zak chips open te trekken en deze lekker in je eentje op te eten, haal dan even 10 seconden adem. Ga je zelf intussen af wat je lichaam nodig heeft en of je het echt wil. Mocht je daarna nog steeds de snack willen (wat af en toe ook zeker moet kunnen), probeer er dan ook bewust van te genieten en er bij stil te staan. Wanneer je dit doet zul je ook minder snel de hele zak in een keer op eten.

4. Wees actief

Dit klinkt heel logisch, maar toch kunnen mensen dit wel eens vergeten. We zijn allemaal snel geneigd om de lift te nemen ipv de trap en onze activiteiten uit te stellen. Met kleine aanpassingen kunnen we al veel verschil maken. Dus zorg ervoor dat je meer beweegt! Pak wat vaker de fiets ipv de auto en loop af en toe eens een flink stuk naar je bestemming. Naast dat je sneller zal afvallen, helpt het je ook om je over het algemeen beter in je vel te zitten!

Ook lezen: 7 manieren om fitter te worden

5. Spreek je zelf moed in!

Moedig je zelf aan zo als je je vrienden ook aan zou moedigen. Dit klinkt misschien een beetje zweverig of onrealistisch, maar het werkt echt. Zorg er voor dat je trots op je zelf kan zijn en wees lief en positief naar je zelf toe. Als je verandering wil zien moet je beginnen bij er in geloven en je zelf het beste gunnen! Zodra je er in gelooft zul je ook sneller afvallen!

Ook lezen: Afvallen zonder honger te lijden, het kan!