Winter en hardlopen lijkt misschien niet zo’n beste combinatie. Hardlopen op zich vraagt al om veel doorzettingsvermogen! Voor de ene is het makkelijker dan voor de ander. Maar dat betekent niet dat het niet voor je is weg gelegd. Iedereen kan het trainen! Maar dan moet je het wel volhouden.

In de zomer was je zo lekker bezig, vroeg in de ochtend voor werk nog even een rondje rennen. Maar nu het pas om 8:30 licht wordt kom je je bed gewoon niet meer uit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kou… In de avond lukt het natuurlijk ook niet meer want het wordt al om 17:00 donker. En s ‘avonds wil je het eigenlijk het liefst op de bank relaxen met een glas wijn bij de openhaard (of verwarming).

Dit begrijpen we. En volgens mij struggelen we allemaal met deze gedachtes. Maar hoe doe je dat dan? Winter en hardlopen? Hoe push je jezelf? Wij geven tips!

Hoe eerder op de dag hoe beter..

Ja echt. Ik begrijp dat het niet de het eerste is waar je aan wilt denken wanneer je nog lekker warm onder je dons ligt. Maar als je er tijd voor hebt, of tijd voor kunt maken, probeer het dan in de ochtend al gelijk te doen! Dan heb je het gelijk gehad, hoef je je er de rest van de dag niet meer druk over te maken. Je begint de dag lekker fris en zult hierdoor de hele dag door een extra energy-boost ervaren. Bovendien kun je dan dus zonder schuld gevoel neerploffen op de bank in de avond en relaxen. Dus toch maar even een licht-armband kopen, om in het donker te rennen!

Schaf nieuwe kleding/accesoires aan!

Je hebt allemaal extra accessoires tegenwoordig voor het sporten. Het is vaak makkelijker met deze kleine veranderingen, dus ligt de drempel weer lager. Vooral in de winter kun je deze extra’s soms wel gebruiken. Wat extra warme sokken en handschoenen, of een muts om je oren warm te houden. De hardloop jacks zijn ook extra fijn omdat ze zweet absorberen maar ook de wind tegenhouden.
Als je warm en comfortabel aangekleed bent zul je merken dat het minder moeilijk (koud!!) is om naar buiten te gaan!

Vind een hardloop- buddy!

In de zomer maar ook in de winter is het leuk en werkt het motiverend om een hardloop buddy te hebben! Als je elke week een vast moment hebt om af te spreken dan is het een stuk moeilijker om dit weer af te zeggen. En als je dit vol kan houden ben je toch nog eens in de week aan het hardlopen! Bovendien krijg je het extra warm door het geklets en gelach.

Zie het ook als een Vitamine D inname moment

In de winter krijgen we nou eenmaal minder vitamine D. Door de bewolking, de zon die minder hard schijnt, de dagen die korter zijn maar ook omdat we gewoon zoveel minder buiten zijn. In de winter wordt aangeraden dat je dagelijks minstens een halfuurtje buiten bent. De zonnestralen op je gezicht en het liefst op je blote handen kan opvangen. Zie dit hardloop moment dus ook als een vitamine D boost!

Wees lief voor jezelf

Neem extra de tijd om op te warmen en te stretchen. Met de kou heeft je lichaam dit eenmaal nodig. Wees ook niet te streng met je afstand maar houd meer rekening met je tijd. Onze lichamen zijn wat stijver in de winter dus is het ook moeilijker om grote afstanden te leggen.

Ben ook trots op jezelf als je het al 1 keer in de week kan volhouden. Wees dus niet boos of teleurgesteld als de 4e training die week niet lukt.. De winter en hardlopen is nou eenmaal een uitdaging. Elke hardloop training is weer een prestatie om trots op te zijn!


Lees ook:

5 Fijne yoga poses die je ook makkelijk thuis kunt doen!

Zo kom je van die vreselijke winterdip af!

De lichtwekker; Natuurlijk wakker worden!