Het perfecte stukje biefstuk. Moeilijk te vinden, maar oh zo lekker. Het liefst maken we hem zelf op die manier maar dat is moeilijker dan je denkt. Vaak verbrand je boter of je hebt een stukje vlees gebakken maar het is niet mooi gebruind, en als het wel mooi bruin is, is de binnen kant nog rauw.  Dit gebeurd ons waarschijnlijk allemaal. Vanaf vandaag gaat dit niet meer gebeuren. Wij leggen je haarfijn uit hoe je de perfecte biefstuk met deze kerst op tafel serveert!


Stap 1

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Het is aan te raden dat zeker 20 minuten voor dat je gaat bakken te doen. Door hem op kamertemperatuur te houden verloopt de garing van het vlees beter en zo voorkom je koude/rauwe binnenkant met een gebakken buiten kant.

Stap 2

Dep het vlees droog met keukenpapier. Door het overtollige vocht uit de verpakking te verminderen kan het vlees mooi dichtschroeien en wordt het mooi bruin

Stap 3

Gebruik geklaarde boter of ghee. Uit de geklaarde boter zijn de melkbestanddelen die verbranden bij hoge temperatuur verwijderd. Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter.

Stap 4

Laat de boter rustig smelten. Zet het pan op het vuur, en voeg de boter er aan toe. Blijf dan eventjes van de pan af! Het verdelen van de boter over de pan zorgt voor temperatuur verlies. Je boter smelt dan maar wordt niet heet genoeg. Wacht tot het schuim wegtrekt en voeg dan pas het vlees toe

Stap 5

Gebruik alleen zout, geen peper! Gebruik het liefst een ijzeren pan met een dikke bodem voor een mooie geleiding van de warmte en mooie garing. Prik niet in het vlees maar gebruik een keuken tang om hem om te draaien. Als de peper te heet wordt verhit, verbrandt deze en wordt het bitter. Daarom strooi je het na het bakken pas over het vlees.

Stap 6

Zo bak je dus een goede biefstuk, maar nu nog een andere vraag. Hoe wil je de biefstuk gebakken hebben? Rare, Medium rare, Medium done of doorbakken?

Rare: Hiervoor bak je de biefstuk zeer kort. Zorg dat de buitenkant mooi bruin is, maar de binnenkant nog koud, donkerrood en rauw. ( 1-1,5 minuut bakken)

Medium rare: Bak de biefstuk nu ietsjes langer. Een deel van de eiwitten in het vlees in gestold waardoor de biefstuk van veerachtig aanvoelt. Je herkent hem aan het rode vocht (1,5 – 2 minuten bakken)

Medium done: Nu zijn er nog meer eiwitten gestold waardoor het vlees nog steviger aanvoelt. De biefstuk is van binnen roze gekleurd. (2-3 minuten bakken)

Doorbakken: Deze biefstuk is helemaal doorbakken en voelt zeer stevig aan. Er is weinig zichtbaar vocht en de biefstuk is van binnen bruin gekleurd (3-4 minuten bakken)

Stap 7

Haal het vlees uit de pan en laat het afgedekt in aluminiumfolie een minuutjes rusten. Zo kan het vlees ontspannen en wordt het malser en sappiger. (Voeg tijdens deze stap de peper toe)


Lees ook:

Low carb: Vegan Portobello burger

Verrukkelijke Beef quesadilla’s door Chef met Lef

Heerlijk diner idee, tropische rundvlees ananas spiezen (paleo)