Onze intieme zone. We hebben er elke dag mee te maken, maar weten we eigenlijk wel hoe we het ook de ultieme verzorging kunnen geven? Er zijn een hoop vrouwen die er niet graag over praten, maar vandaag gaan we het er toch eventjes over hebben. Het is namelijk toch wel heel belangrijk hoe je dit verzorgd. Je mag bijvoorbeeld eigenlijk helemaal geen zeep gebruiken daar onder! Wist je dat al? Dit omdat onze ‘intieme zone’ zelfreinigend is. Toch kan het soms wat extra hulp gebruiken!


Dagelijkse verzorging

De vagina is in principe zelfreinigend, maar dat betekent nog niet dat je het kunt verwaarlozen. Je hoeft natuurlijk niet overactief te gaan boenen en poetsen met allerlei zeepjes, maar het is wel verstandig om het down under elke dag eventjes te wassen met lauw water. Liefst zonder ruwe washandjes en doekjes en al helemaal zonder zeep, douchegel, shampoo of andere middelen. Deze producten kunnen de vagina namelijk irriteren. Wil je toch een product gebruiken, dan kun je het beste kiezen voor speciale vaginale zeep producten met een goede PH waarde voor de vagina, deze ligt tussen de 3,4 & 4,5. De ph waarde van gewone zeep ligt rond de 7 en verstoord dus de balans!

Scheren

Het beste is natuurlijk om helemaal niks weg te halen daar onder, maar dat willen sommige van ons nou eenmaal wel. Schaamhaar zit er niets voor niets. Het heeft een beschermde functie. Haal jij het toch helemaal weg? Zorg dan wel goed voor de volgende dingen: Met een bot mesje kun je nare wondjes krijgen en irriteer je de huid. Ook al zou je het misschien wel willen doen, maar je mag nooit ontharing crème, of scheerschuim gebruiken. Je intieme zone is erg gevoelig en dit kan voor vervelende uitslag zorgen. Scheer je dus liever alleen met water en met een scherp mesje. Wil je het helemaal goed doen? Laat het dan harsen bij een specialist.

Op het toilet & kleding

Zorg er altijd voor dat je van voor naar achter afveegt. Zo voorkom je dat er bacteriën van je darmen zich verspreiden naar je vagina. Zorg er ook altijd voor dat je je intieme zone goed afdroogt na het douchen of badderen. Als het vochtig blijft en je trekt direct kleding aan, kan dit voor irritaties zorgen. Hetzelfde geld voor het dragen van synthetische broekjes, hierin kan het nogal gaan broeien. Niet heel fijn, draag daarom altijd katoenen ondergoed.

Naast deze basistips is het natuurlijk een zaak om veranderingen van je intieme zone altijd goed in de gaten te houden! Heb je meer afscheiding dan normaal, ruikt het een beetje gek, of gaat de jeuk maar niet weg? Ga dan altijd eventjes langs de dokter!


Lees ook:

Wat te doen tegen menstruatiekrampen (en andere pijntjes)?

Elke maand is het weer feest, de hormonen vliegen je om de oren – Column

Shocking! Deze alledaagse dingen hebben enorme invloed op je hormonen