Groentechips kan je in de winkel kopen maar het is nog beter en lekkerder het gewoon zelf te bereiden in eigen oven. Er valt eindeloos te variëren met verschillende groentes. Zo kan je groentechips maken met de welbekende najaarsgroentes als pastinaak, knolselderij en pompoen. Maar je kunt het ook bereiden met rode biet, gele winterpeen of paarse zoete aardappel. Een héleboel keuzes als je het ons vraagt en heel lekker tijdens een lazy zaterdagavondje op de bank.

Bereiding groentechips

  1. Je start de bereiding door de oven voor te verwarmen op 180 graden.
  2. Vervolgens ga je de verschillende groentes schillen met een dunschiller. En ja, de zoete aardappel is in principe ook een groente!
  3. Maak van de verschillende groentes hele dunne plakjes. Dit kan je doen door een kaasschaaf of een dunschiller te gebruiken of snijd flinterdunne dunne plakjes met een heel scherp mes (PAS WEL OP).
  4. Neem een ovenplaat en leg hier een groot ovenpapier op neer.
  5. Verdeel de in hele dunne plakjes gesneden groente over de plaat. Het is belangrijk dat alle groente de ovenplaat aanraken. Zo trekt de warmte beter de groentes in en worden ze veel knapperiger.
  6. Gebruik een speciale olijfolie spray. Deze is gewoon te koop bij de plaatselijke supermarkt.
  7. Let op dat je niet te veel olijfolie sprayt want zo zal de groentechips eerder zacht dan knapperig worden.
  8. Verdeel een eetlepel kurkuma en / of paprikapoeder over de ‘chips’.
  9. Bestrooi nog even goed met wat peper en zeezout.
  10. Schuif de ovenplaat in de oven voor ongeveer 10 minuten. Houd goed in de gaten want het kan harder gaan dan je verwacht.

Leg een keukenpapiertje in een schaal en schuif hier de chipjes in nadat ze goed zijn afgekoeld. Vergeet niet dat de groentechips qua smaak en structuur net even iets verschilt van de originele paprika of naturel chips uit de winkel.

Toch zijn ze heel erg lekker én gezond. Smullen maar!

TIPS: Maak er lekkere groente dips bij. Neem bijvoorbeeld onze avocado zongedroogde tomaten dip. Ook kan je een lekkere salsa dip maken.

Lees ook

Groentechips van paarse zoete aardappel, gele wortel en pompoen

Healthy snack: groentechips uit de oven

Groentechips van paarse zoete aardappel, gele wortel en pompoen

Homemade guacamole met groenten chips (vegan)