Scones zijn vooral bekend van de high-tea. Maar ook op een gewone lazy sunday of op een ochtend(of middag of avond) waarbij je jezelf even extra wilt verwennen zijn deze zoete broodjes natuurlijk hartstikke lekker. Dus of je nu een heerlijke high-tea voor je vriendinnen aan het voorbereiden bent of gewoon heel erg zin hebt in een zoet broodje, met dit recept hoef je je niet zo schuldig te voelen tijdens het eten ervan. Een gezondere, maar net zo lekkere variant, maak je namelijk gewoon zelf met havermout. En moeilijk is het niet.

Foto: foodess.com

Bereiding havermout scones

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng in een kom alle droge ingrediënten met elkaar, de havermout meel* havermout, spelt meel, bakpoeder, suiker en zout.
  3. Doe in een andere kom alle natte ingrediënten, je ei, kokosolie, sojayoghurt en vanille.
  4. Meng dan beide mengsel in een van de kommen tot een iets plakkerige deegbal.
  5. Als het te nat is voeg je wat extra spelt meel toe. (Spatel op dit moment je eventuele toevoegingen zoals chocolade, bessen of gedroogd fruit toe).
  6. Verdeel het deeg in 8 balletjes en druk die een klein beetje plat op de bakplaat, tot ze de vorm hebben van de wat ronde broodjes.
  7. Bak de scones in 20 minuten af tot ze goudbruin zijn.

Havermeel*: In een blender of keukenmachine kun je heel simpel je havermout(vlokken) vermalen tot meel.

Ook lekker voor bij de high-tea, deze gezonde maar oh zo lekkere chocolade brownies!