Met deze kerstkrans van kerstbrood scoor je gegarandeerd punten tijdens het kerstontbijt. Probeer dit jaar eens wat anders dan een doorsnee kerstbrood en pak ook met het kerstontbijt uit. Het zal niet alleen een pronkstuk op je kersttafel zijn, maar deze kerstkrans van kerstbrood met walnotenspijs is ook nog eens plantaardig. Een feestje voor iedereen dus.


Bereidingswijze kerstkrans van kerstbrood met walnotenspijs:

  1. Doe de boter in een pan en wacht tot deze is gesmolten. Voeg nu de sojamelk en suiker toe en verwarm voor nog een paar seconden. Voeg nu ook de rasp en sap van de sinaasappel toe aan het mengsel. Laat het mengsel nu afkoelen tot zo’n 40 graden.
  2. Roer de gist door het mengsel en laat nu ongeveer 15 minuten rusten totdat er een schuimlaag ontstaat.
  3. Meng de bloem, het kaneel en het zout en schep deze in vier delen door de natte ingrediënten tot er een plakkerige bal ontstaat. Blijf nu kneden (ongeveer 10 minuten) tot het een elastische, zachte deegbal is geworden. Is het nog steeds plakkerig? Voeg dan nog wat meer bloem toe.
  4. Pak een kom en smeer deze in met olie. Doe het deeg erin en dek de kom nu af met een vochtige theedoek. Laat het deeg nu een half uur staan tot het volume verdubbeld is. Doe de walnoten in een keukenmachine en maal deze fijn voor de vulling.
  5. Voeg zout, suiker en sinaasappelsap toe en maal dit tot een plakkerig, glad mengsel.
  6. Hak nu een extra handje walnoten fijn. Strooi een beetje bloem over je aanrecht. Pak nu je gerezen deeg en rol dit uit op de bloem. Maak een rechthoek met een dikte van ongeveer 1 centimeter. Verdeel nu de walnotenspijs en gehakte walnoten over het deeg en rol het deeg in de lente tot een rol.
  7. Snijd de rol nu in de lengte in tweeën. De twee rollen leg je nu over elkaar heen en begin de rollen te vlechten. Verbind nu te twee uiteindes zodat er een krans ontstaat. Doe de krans alvast op een bakplaat en dek vervolgens weer af met een vochtige theedoek. Laat de krans nog een half uur rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
  8. Smeer de kerstkrans in met sojamelk en bestrooi met kaneelsuiker. Bak de krans nu af voor zo’n 25 tot 30 minuten.
  9. Serveer de kerstkrans van kerstbrood nu met glazuur van poedersuiker en sinaasappelsap en garneer voor een extra feestelijke uitstraling met wat frambozen. Geniet van een overheerlijk ontbijt!

Lees ook

Recept: Kerstkrans van kerstbrood met walnotenspijs

Recept: kerstige wentelteefjes met eggnog

Recept: Kerstkrans van kerstbrood met walnotenspijs

Recept: heerlijke kokos pannenkoekjes met rood fruit

Recept: Kerstkrans van kerstbrood met walnotenspijs

Heerlijk voor bij de borrel: breekbrood met kruiden, kaas en knoflook