Kerst is borreltijd. Geen beter moment dus om gezellig met je vrienden bij te kletsen en terug te blikken op het afgelopen jaar, onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes. Ook de traditionele borrelplank kan hierbij niet ontbreken. Eet je plantaardig, of krijg je veganistische vrienden over de vloer? Zo zet jij een heerlijke veganistische borrelplank in elkaar.


1. Dips

Hummus, bietendip, guacamole en vegan roomkaas zijn heerlijke gevarieerde dipjes die je op de borrelplank kan zetten. Ook zijn ze makkelijk zelf te maken. Dips smaken immers altijd het lekkerst als ze home made zijn.

2. Groente

Eet je koolhydraatarm, of wil je liever wat meer vitaminen? Snackgroenten zijn perfect om te gebruiken voor het dippen én gezond. Babyworteltjes, stengeltjes bleekselderij en gesneden reepjes komkommer kun je zo serveren op de borrelplank. Ook een bakje olijven is lekker voor een wat kruidigere bite.

2. Fruit

Vijgen zijn ideaal om toe te voegen aan je borrelplank: de smaak gaat heerlijk samen met de hartige dipjes en daarbij zijn ze met hun mooie roze kleur een lust voor het oog. Snijdt de verse vijgen door de helft en leg ze zo neer dat de binnenkant naar boven ligt. Ook kan je een paar rode druiven toevoegen, deze passen mooi bij de vijgen en zijn lekker fris en zoet.

3. Veganistische kazen

Wist je dat je als vegan niks te missen hebt als het op kaas aankomt? In Amsterdam hebben ze nu namelijk een heuze veganistische kaaswinkel waar je allerlei soorten plantaardige kaas kunt kopen. Ook de kaas bestemd voor de borrelplank mocht niet ontbreken. Zo kan je niet alleen vegan creamcheese en parmezaanse kaas bij je borrelplank toevoegen, maar ook plantaardige geitenkaas en brie neerzetten. Hiermee maak je zelfs je non vegan cheeselovers blij.

4. Volkoren crackers of geroosterd pita brood

Natuurlijk moet je ook goed dipmateriaal hebben. Zo kun je naast de groenten ook crackers aan je borrelplank toevoegen. Kies bijvoorbeeld voor volkoren crackers, zou heb je net iets meer vezels en zijn ze wat meer vullend. Ook kan je voor brood gaan. Je kunt gewoon vers brood gebruiken, maar je kunt je gasten ook verassen met geroosterde pita triangeltjes. Zo maak je de pitachips uit 8 pita broodjes:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Snijd de pita broodjes door de helft, en snijd vervolgens drie driehoekjes uit elke helft.
  3. Bestrijk de pita triangeltjes met olijfolie, peper, zout en paprikapoeder.
  4. Leg de driehoekjes op een bakplaat met bakpapier en bak voor zo’n 5 minuten af (tussendoor even omdraaien).

Lees ook

Zo maak je de lekkerste veganistische borrelplank voor kerst

Simpele vegan roomkaas en glutenvrije crackers

Zo maak je de lekkerste veganistische borrelplank voor kerst

Deze vegan spinaziekroketjes zijn gewoon perfect!

Zo maak je de lekkerste veganistische borrelplank voor kerst

Finger food, heerlijke italiaanse, vegan breadsticks