Een lekker stukje gevulde speculaas bij de koffie? Dat is voor iedereen wel even een verwen momentje denk ik. Gevulde speculaas word vaak ook gegeten als lekkernij tijdens sinterklaas en de kerstdagen. Heb je wel eens zelf gevulde koek gemaakt? Misschien word dit wel je eerste keer, maar wees niet bang! Het is makkelijker maken dat dat je denkt! Deze heerlijke, gezonde variant van de gevulde speculaas is zo klaar en is ook nog een glutenvrij!


Bereiding Spijs:

  1. Laat de abrikozen een half uurtje in heet water staan
  2. Giet dan het grootse deel van het weekwater af en pureer de abrikozen met een staafmixer
  3. Maal ook de amandelen fijn en meng ze daarna met de abrikozen
  4. Voeg er wat citroensap, amandel aroma, gember en kardemom aan toe en roer dit goed door elkaar. (Mag vettig aanvoelen, niet plakkerig)*
  5. Maak een dikke plak van de spijs en wikkel hem dan in plastic folie en leg deze in de koelkast

* Tip: Als de spijs te plakkerig is dan is het te nat. Voeg er dan nog wat gemalen amandel aan toe en als het te droog is, voeg je er nog wat weekwater van de abrikozen aan toe!

Bereiding gevulde speculaas:

  1. Meng het meel, de speculaaskruiden, bakpoeder en het zout in een grote kom en roer dit goed door elkaar
  2. Laat de 75 gr abrikozen wellen en mix deze daarna met een staafmixer
  3. Voeg dit dan toe aan het meel mengsel en meng samen met wat gesmolten olie
  4. Meng dit dan tot een stevig deeg
  5. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en wikkel dit in plastic folie en laat dit dan rusten op een koele, droge plek
  6. Verwarm dan de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in
  7. Neem de helft dag het koekdeeg en vorm hier de onderste laag van
  8. Leg het amandelspijs op de onderste laag en bedek deze weer met de tweede laag van het koekdeeg
  9. Top de koek af met wat amandelschaafsel of hele amandelen
  10. Bak de koek 30 tot 40 minuten

Eet smakelijk!


Lees ook:

Gezonde pepernoten: glutenvrij, vegan + non vegan!

2 x je eigen en gezonde chocolade letter!

6 leuke cadeau tips voor de feestdagen!