Het is altijd een uitdaging om erg ongezonde recepten, om te bouwen tot een ‘iets gezonder’ recept. Volgens mij is dat met deze magere citroenkwarktaart aardig gelukt! Natuurlijk bevat de taart minder suiker dan normaal gesproken, maar wij vinden dat dit hem helemaal niet minder lekker maakt! Eigenlijk genieten we er zelfs des te meer van, omdat we weten dat hij helemaal niet zo slecht voor je is. Ervaar het zelf!
Benodigdheden
- Grote vierkante ovenschaal
- Bakpapier
- Rasp
Bereiding magere citroenkwarktaart
- Pak de ovenschaal en leg het bakpapier op de bodem. Zorg ervoor dat het bakpapier zo strak mogelijk tegen de bodem aanzit, voor een mooie vorm van de taart. Zorg ook dat het bakpapier aan de bovenkant van de schaal een beetje uitsteekt, anders krijg je de taart niet meer uit de schaal. Laat dus ongeveer 1,5 centimeter over, zodat je hem later goed uit de schaal kunt tillen
- Pak een kommetje en rasp de schil van de citroen en de limoen er ruw af, zorg dat je niet tot het ‘witte’ van de vrucht komt, maar gebruik echt alleen de bovenste laag
- Snijd beide vruchten na het raspen in tweeën en knijp ze uit boven hetzelfde kommetje. Verwijder eventueel de pitten die tijdens het persen in het kommetje vallen
- Pak een klein pannetje en doe hierin de ongezouten boter, zet het vuur laag en wacht tot de boter gesmolten is
- Verkruimel nu de Maria koekjes boven het pannetje met de boter en meng het goed door elkaar
- Voeg 1 el water toe wanneer het boter-koekjes mengsel nog te droog is
- Verdeel het mengsel in de ovenschaal en druk het heel hard aan, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een grote lepel
- Zet de ovenschaal even in de koelkast, zodat de boter hard wordt
- Nu begin je met de magere citroenkwark-laag
- Neem een grote kom en meng hierin de kwark met de citroen- en limoenschil en het sap van beide vruchten
- Meng dit goed door elkaar en voeg het zakje vanillesuiker toe. Wil je de taart helemaal gezond maken? Laat dan ook de vanillesuiker weg
- Neem een andere grote kom en vul deze met koud water. Laat de gelatineblaadjes hierin weken, totdat ze zacht worden. Dit zal ongeveer 6 minuten duren
- Pak een klein steelpannetje en doe hierin een laagje water van ongeveer 1 centimeter. Zet het vuur aan, middelhoog
- Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in het steelpannetje. Verwarm de gelatineblaadjes, maar let op dat het water niet gaat koken. Blijf goed roeren en wacht tot de gelatineblaadjes volledig zijn opgelost in het water. Nogmaals, hou goed in de gaten dat het niet gaat koken
- Haal het mengsel dan van het vuur en laat het een beetje afkoelen
- Meng het dan al vrij snel door het kwarkmengsel
- Wanneer je de gelatine te lang laat staan, gaat het stollen. Voorkom dit door het maar heel eventjes af te laten koelen en het al snel te mengen met het kwarkmengsel
- Haal de ovenschaal met de bodem uit de koelkast en verdeel het kwarkmengsel over de bodem
- Maak de bovenkant heel mooi glad met een spatel of een grote lepel
- Plaats de taart nu voor minstens 3 uur in de koelkast. Hoe langer je hem laat staan, hoe steviger hij wordt!
Tip: Je kunt de taart nog versieren met verschillend fruit naar wens. Denk bijvoorbeeld aan een magere citroenkwarktaart met plakjes kiwi of roodfruit.
Geen zin in een gezonde taart? Ga dan eens voor deze Peanut butter jelly cheesecake!
Optie voor vegan: vervang de magere kwark door vegan kokoskwark of vegan kwark!