Yoghurt is een natuurlijk, gezond en super gevarieerd ingrediënt. Het hoort ook in allerlei gerechten thuis. Je kan het eten bij je ontbijt, er een lekkere tzatziki van maken, het gebruiken om een curry mee af te maken en het is natuurlijk een lekker romig nagerecht. Wat niet veel mensen weten is dat het ook heel makkelijk zelf te maken is. Yoghurt is gefermenteerde melk. We legden je al eerder uit wat fermenteren precies is. Ook lieten we zien hoe je andere gefermenteerde producten als zuurdesembrood, kimchi en kombucha maakt. Nu word het tijd om ook eens met onze eigen yoghurt aan de slag te gaan!
Een yoghurt starter
Om je eigen yoghurt te maken heb je net zoals bij kombucha een starter cultuur nodig. Deze zorgt er door middel van bacteriën voor dat de suikers in melk worden omgezet in melkzuur, vandaar de zure smaak van yoghurt. Ook wijzigen ze de proteïnenstructuur in de melk, wat zorgt voor de specifieke textuur van yoghurt. Het voordeel is dat je een beetje yoghurt kunt gebruiken om nieuwe yoghurt van te maken! Ook verkopen ze een yoghurtstarter in sommige biologische winkels en kun je het online bestellen. Wij gebruiken in dit recept een beetje (biologische) yoghurt. Je kan het beste yoghurt gebruiken met zo min mogelijk toevoegingen!
Aanpak zelf yoghurt maken
- Verwarm de melk in een pan tot ongeveer 85 graden. Laat dit 10 minuten warm worden.
- Laat de melk vervolgens afkoelen naar 30 graden.
- Voeg nu een scheutje yoghurt toe (ongeveer 75 ml). Meng het goed door elkaar.
- Stel de oven in op 30 graden
- Laat de aangezuurde melk vervolgens 24 uur in de oven staan.
- Haal na 24 uur de yoghurt uit de oven en roer het goed door elkaar.
- Laat het afkoelen in de koelkast.
- Geniet van yoghurt! Je kunt hem ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren
Voor een lekker ontbijtje kun je je zelfgemaakte yoghurt eten met deze lekkere makkelijke granola