Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat sushi van origine om vis draait. En hoewel we dat respecteren en stiekem ook erg lekker vinden, zijn er talloze redenen te bedenken om jezelf ook eens aan vegan sushi te wagen. Onderstaande rollen zijn zo verrukkelijk dat je werkelijk helemaal niets te kort zult komen.

Sushi rijst

Bij het maken van sushi kun je eigenlijk voor twee soorten rijst gaan; bruine rijst en/of sushi rijst. Bij voorkeur gebruik je een rijstkoker, beschik je hier niet over dan kan het ook gewoon in de pan maar voeg dan een extra theelepel olijfolie toe. Zodra de rijst klaar is en de juiste structuur heeft, moet deze een tijd lang afkoelen. Om dit proces te versnellen kun je de rijst ook buiten of in de koelkast zetten.

  • 1 cup kort korrelige bruine rijst
  • 2 cups water
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zeezout

Sushi rol 1: Avo Mango

We beginnen met een simpele, maar zeer frisse en daardoor zomerse sushi.

vega sushi

Foto: Loveandlemons.com
  • 1 komkommer, verticaal gesneden
  • 1 rijpe mango, verticaal gesneden
  • 1 avocado, verticaal gesneden
  • Eventueel een handje vol tuinkers
  • 2 eetlepels sesam zaadjes
  • 4 nori bladen

vegan sushi

Sushi rol 2: Vegan dynamite

De vegan dynamite is iets complexer qua bereiding, maar is dat helemaal waard.

Foto: Olivesfordiner.com
  • 2 cups grote champions, snij deze evenredige blokjes en stop deze dan 20 minuten lang in warm water. Een cup is ongeveer 236 milliliter.
  • 1/2 cup water, eventueel met Ener-G of ander ei-subtituut
  • 1 cup maïzena, meer indien nodig
  • Canola, vega of druivenpit olie
  • 4 nori bladen
  • 4 theelepels sesam zaadjes (bij voorkeur zwart)
  • 1 avocado, gesneden
  • Lente ui in stukjes om te garneren

Voor de dynamite saus

  • 1/2 cup vegan mayo
  • Sriracha naar smaak toevoegen

Spicy “Tuna”

De Spicey Tuna bevat natuurlijk geen echte tonijn, maar geweekte zonnebloem zaden en cashewnoten die qua structuur aardig overeen komen.

Foto: Forkandbeans.com
Voor de “tuna” base
  • ½ cup zonnebloem zaden, 1-2 uur laten weken, uitlekken en laten drogen
Voor de saus
  • ½ cup cashewnoten, 1-2 uur laten weken, uitlekken en laten drogen
  • ¼ cup citroensap
  • ½ knip het nori blad in kleine stukjes
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel Sriracha saus
  • ½ jalapeno, ontpit
  • ½ theelepel ui poeder
  • ¼ theelepel zeezout
  • ¼ cup water

Genieten maar!