Het is weer vaker vies en regenachtig buiten en daarom is deze tijd van het jaar perfect voor een lekkere smeuïge overschotel. Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig van de Turkse keuken. Hier in het westen refereren we echter meestal naar de variant uit de Griekse keuken. Het traditionele gerecht wordt gemaakt met aardappel en lamsgehakt, het vlees hebben we voor nu even weg gelaten want de vegetarische versie is eigenlijk het nét zo lekker.

Bereiding moussaka

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook en kook hierin de courgetteplakjes 2 min. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  3. Kook vervolgens op dezelfde wijze de aubergineplakjes 2 min. en de plakjes zoete aardappel 8 min. en laat ze uitlekken.
  4. Verhit ondertussen een grillpan op hoog vuur. Grill hierin de paprikarepen ca. 5 min. onder af en toe keren tot ze aan geschroeid raken. Schep ze uit de pan en snijd ze klein.
  5. Doe alle groenten plus de bonen, kleingesneden tomaat en basilicum in een ovenschaal. Sprenkel de olijfolie erover, strooi er wat zout en peper bij en schep alles door elkaar.
  6. Vermeng in een kommetje yoghurt en ei, Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de groenten (de groenten hoeven niet volledig met het mengsel bedekt te worden).
  7. Bak de moussaka 40 min. in de oven tot de groenten gaar en goudbruin zijn en het boven laagje goudbruin kleurt.

Eetsmakelijk!


Probeer ook:

Zoete aardappel ovenschotel met mager gehakt

Citroen kip met aardappeltjes uit de oven

Vetarme vegetarische groenten lasagne