Als je vegetarisch eet is het soms best moeilijk om te bedenken wat je vanavond op tafel wil zetten. Soms wil je gewoon voor een lekker makkelijk avg’tje gaan, en het vlees dan vervanger door een vleesvervanger. Deze nepvleesjes zijn echter best prijzig en niet elke buurtsuper heeft een uitgebreid assortiment. Maar niet getreurd, een vleesvervanger zelf maken is helemaal niet lastig. Probeer het zelf en maak een lekkere linzenburger. 

Bereidingswijze

  1. Haal de linzen uit het blik, spoel ze af en laat ze goed uitlekken. Doe dit het liefst een halfuur van tevoren om zo weinig mogelijk conserveringsmiddelen achter te laten.
  2. Snij de wortels en het uitje. Meng het gesneden uitje, 2 geperste teentjes knoflook, een eetlepel olijfolie en de komijnzaad, kurkuma en paprikapoeder door elkaar. Wij gebruikten 2 theelepels van iedere kruiden maar dit kun je geheel naar eigen smaak invullen. Het is makkelijk om dit mengsel in een keukenmachine te laten verwerken maar dit kan natuurlijk ook met een mixer of met de hand.
  3. Verwarm de oven voor op 18 graden.
  4. Zorg dat je fijngemaakte havermout koop of hak dit fijn. Dit gaat het makkelijkst met een staafmixer. Zijn er geen grote stukken havermout meer over? Kluts dan het ei door de havermout heen.
  5. Als het ei en de havermout goed door elkaar geklutst zijn voeg je hier de linzen aan toe. Hak, prak, meng, hussel dit lekker door elkaar en je bent al een heel stuk op weg met een vleesvervanger zelf maken.
  6. Zet dit mengsel voor minimaal 20 minuten tot een half uur in de koelkast. Zo kan het een beetje opstijven en zal je burger straks niet zomaar uit elkaar vallen.
  7. Als het mengsel de gegeven tijd in de koelkast heeft gehad dan is het tijd om van het mengsel 4 keer een vorm van een burger te maken.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier de burgers op. Bak ze in 15 minuten gaar in de oven.

Door het ei dat in dit recept wordt gebruik is deze burger niet vegan. Wil je een vleesvervanger zelf maken maar liever vegan? Met dit recept maak jij de allerlekkerste vegan burger! Als dat nog niet inspiratie genoeg was dan hebben we hier nog eens 5 vegetarische en vegan burgers voor je op een rijtje gezet.