Jackfruit of Nankga is een tropische vrucht uit de moerbijfamilie. Tegenwoordig vinden we deze vrucht steeds vaker terug in de westerse keuken. Nu veganisme steeds meer aan de weg timmert en normaler wordt, worden ook de opties voor vleesvervangers vindingrijker. Deze vrucht is door zijn structuur ideaal vlees mee na te maken. Het wordt al vaak gebruikt in recepten met pulled pork of pulled chicken, maar hier lees je hoe je vegan rendang van jackfruit maakt!

Bereidingswijze

  1. Open het blik jackfruit (hopelijk ben je voor de Fairtrade variant gegaan) en laat dit uitlekken in een vergiet. Spoel goed af totdat er geen sap uit het blik meer op/aan/in de jackfruit zit.
  2. Bak de ui in een grote koekenpan tot hij glazig is en daarna de knoflook hierbij.
  3. Dan is het tijd om de basis voor de smaak van de rendang te maken. Zet het vuur wat lager en voeg het komijnzaad, de boemboe en het citroengras toe. Laat een paar minuten sudderen.
  4. Nu de smaken zich goed hebben kunnen verspreiden is het tijd om de jackfruit, de champignons en de kokosmelk er aan toe te voegen. We raden aan om niet in een keer alle kokosmelk toe te voegen omdat er vaak ook nog veel vocht uit de champignons en jackfruit komt.
  5. Doe de deksel op de pan en laat deze vegan rendang van jackfruit een uur pruttelen zoals je dat ook bij een gewone stoof zou doen.
  6. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Is er een half uur voorbij? Dan is het tijd om de de sojasaus een ketjap manis aan de vegan rendang van jackfruit toe te voegen om het extra smaak te geven.
  8. Yess het uur is voorbij. Een echte chef proef natuurlijk eerst even altijd, voeg eventueel nog een specerij naar smaak toe. En? Helemaal klaar? Serveer de rendang dan met de rijst en garneer met wat kokosschaafsel.

Dat wordt smullen. Ben je enthousiast geworden? Dat moet haast wel toch, de jackfruit staat niet voor niks in onze top 6 vleesvervangers voor veganisten. En wil je inspiratie hoe je dit recept met andere specerijen kunt maken? Dan is deze vegan rendang van jackfruit een leuk alternatief.