Chiazaad is een populair superfood: lekker en super veelzijdig. Wist je bijvoorbeeld dat je chiazaad als eivervanger kunt gebruiken voor vegan recepten? Chiazaad zit vol met vezels, omega 3 en en proteïne en in combinatie met fruit is het een supergezond broodbeleg. In gewone jam zit vaak heel veel suiker maar als je het zelf maakt kun je het zo gezond maken als je zelf wil. Je hebt een volle pot jam in een halfuur klaar en dan heb je je eigen superfood jam gemaakt!

 

Je kunt in dit recept ieder fruit naar keuze toevoegen. Wij hebben hier voor onze favoriet, kersen, gekozen maar dit hoeft dus niet. Kies je eigen lievelingsfruit of check welk fruit dit seizoen het lekkerst is. Dat is ook nog eens beter voor het milieu want grote kans dat het fruit wat je koopt dan uit Nederland komt in plaats van via het vliegtuig bij jouw lokale supermarkt is beland.

Bereidingswijze superfood chiazaad-kersenjam

1. Doe het fruit, het citroensap en de twee eetlepels honing in een pan.

2. Laat dit mengsel voor een kwartier op middelhoog vuur sudderen. Je zult zien dat het fruit steeds zachter wordt en uit elkaar begint te vallen. Gebruik een aardappelstamper om het fruit zo klein te maken als je zelf lekker vindt voor jam.

3. Haal de pan van het vuur en voeg het chiazaad toe. Roer goed door.

4. Laat de pan eerst volledig afkoelen buiten de koelkast en plaats dan voor een paar uur (hoe langer hoe stijver) in de koelkast.

5. Giet of schep de jam over in een leuk jampotje en bewaar voor maximaal twee weken in een luchtdichte pot in de koelkast.

En klaar is kees! Jij hebt je eigen superfood jam gemaakt. Chiazaad kun je in allerlei zoetigheid verwerken om het een stuk gezonder te maken. Check bijvoorbeeld deze 3 pudding recepten met chiazaad of probeer deze zomerse smoothie met aardbei, munt en chiazaad.