Waarom? Geen flauw idee, maar nog maar een klein deel van de Nederlandse bevolking eten regelmatig zoete aardappels. En dat terwijl de aardappelen hartstikke lekker zijn en ook nog eens bomvol met vitamines en mineralen zitten. Neem bijvoorbeeld vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium en kalium. Zoete aardappels worden daarnaast ook nog eens beter verwerkt in je lichaam en vallen onder de ‘langzame koolhydraten’. Je er van alles mee maken, bijvoorbeeld een heerlijke én simpele zoete aardappel ovenschotel.
Niet zo’n fan van zoete aardappels? Je kunt deze ovenschotel ook met normale aardappels maken.
Bereiding zoete aardappel ovenschotel
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de zoete aardappels en snijd ze daarna in 4en (een aantal grote blokken)
- Snijd de ui, aubergine, courgette en paprika in stukjes.
- Kook de zoete aardappels 20 minuten tot ze allemaal zacht zijn.
- Vet ondertussen een ovenschaal in met wat plantaardige olie.
- Zodra de aardappels klaar zijn, giet je het water af en stamp je deze tot een puree.
- Breng de puree op smaak met met wat peper en zout.
- Pak een koekenpan en verhit hier een scheutje plantaardige olie in.
- Bak het magere gehakt rul.
- Voeg vervolgens de groenten, de italiaanse kruiden en de snuf peper toe.
- Bak alle groenten ongeveer 5 minuten mee en meng dan de tomatensaus er doorheen.
- Schep het gehakt en groenten mengsel vervolgens in de ovenschaal.
- Verdeel de zoete aardappelpuree over de saus en top dit met de spinazie en de de magere kaas.
- Zet de zoete aardappel ovenschaal 20 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Tip: Liever vegetarisch eten? Vervang het mager rundergehakt voor vegetarisch gehakt of maak de ovenschotel met extra groenten zoals champignons en/of kikkererwten.
Probeer ook:
5 ingrediënten zoete aardappel rosti’s
zoete aardappel noodles met romige cashew saus
Gevulde zoete aardappel uit de oven