In de categorie simpele vegan recepten: Kimchi. Je hebt het woord vast al wel vaker voorbij zien komen of in het gekoelde schap van de supermarkt zien liggen. Maar wat is het nou eigenlijk?

Kimchi is een Koreaans gerecht wat ze bij veel gerechten toevoegen. Het is gemaakt uit gefermenteerde kool en dat maakt het zo’n superfood. Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Er is ontdekt dat gefermenteerde voeding levende organismen bevatten, die zichzelf vermenigvuldigen tijdens het fermentatieproces. Ook bevatten gefermenteerde producten probiotica-culturen. En in veel sterkere vorm dan het supplement Probiotica. Al deze dingen zijn onder andere goed voor de darmflora maar bevordert ook het immuunsysteem. Kimchi is rijk aan de Vitamines A + C maar heeft ook een hoge Vitamine K waarde. Het schijnt ook te helpen tegen overgewicht en diabetes. Mooi gerecht om toe te voegen aan je maaltijd toch?

Check ook deze heerlijke vegan recepten lunch

Bereiding Kimchi:

Zorg tijdens het maken van dit recept dat je regelmatig je handen wast om te voorkomen dat er slechte bacteriën in je fermentatie proces komen. Zorg ook dat je schoon gereedschap gebruikt.

  1. Snijd de kool in dunne reepjes. Doe de kool in een grote kom en gooi er een flinke scheut zout overheen. Laat vervolgens voor een halfuur rusten.
  2. Terwijl je je kool laat rusten kun je aan de slag met de saus. Mix alle ingrediënten van de saus in een keuken machine.
  3. Daarna kun je gelijk beginnen met de vegan vis saus. Ook nu mix je alle ingrediënten in een blender. Voeg beide sauzen toe aan elkaar en zet aan de kant.
  4. Tussendoor kun je met (schone!) handen even door de kool heen zodat je de zout beter verdeelt.
  5. Snijd de wortels in kleine blokjes en snijd de uien fijn. Doe dit in een grote kom samen met de  saus. Bedek de kom met een theedoek.
  6. Terwijl je nu aan het wachten bent kun je je wreck-potten ontsmetten. Dit doe je door heet water in de potten te gieten. Laat een beetje afkoelen voordat je het afdroogt met een schoon theedoek.
  7. Vervolgens gaan we weer terug naar de kool. In een vergiet spoel je de kool om met koud water. Na het spoelen leg je het gesneden kool op keuken papier en dep je het droog.
  8. Spoel de bak om waar de kool in heeft gezeten en droog af. De kool kun je hier weer in terug doen. Voeg hierbij de wortels, uien en saus en meng door elkaar.
  9. Pak nu je potten erbij en zorg dat je met schone handen het kool mengsel in de pot(ten) legt. Druk zo goed mogelijk aan zodat er zo min mogelijk lucht is tussen het mengsel.
  10. Zet de potten in een donkere, koele plek. ( Nog niet in de koelkast!) Na minstens 36 uur kun je het verplaatsen naar de koelkast. Hoe langer je het laat fermenteren des te meer de kimchi een smaak heeft en de kool zachter wordt. Zelf vind ik het het lekkerst om het na een week in de koelkast te gaan eten.
  11. Elke dag van het fermentatie proces moet je het even open maken en naar beneden drukken met schone gereedschap. Hiermee zorg je dat er zo min mogelijk lucht in blijft.
  12. Kimchi blijft 2 á 3 maanden goed in de koelkast. Blijf goed ruiken. Als het zuur begint te ruiken of er ontstaat een schimmellaag dan weet je dat het niet meer goed is.

Wat kun je allemaal met kimchi? Ik vind het zelf heerlijk om 2 el bij verschillende gerechten toe te voegen. Denk aan: wok gerechten, rijst gerechten, salades maar ook een groenteburger met wat kimchi is super lekker. Het is ook lekker om mee te nemen op een boterham met hummus!


Lees ook:

Dit zijn de 10 simpelste vegan recepten ooit!

super green, super good, boerenkool smoothies!

Heerlijke noodles met pittige garnalen