Brandnetelsoep maken is helemaal niet lastig en hartstikke gezond. Bovendien is het een echt natuurlijk recept: van plukken tot bereiden, je doet het helemaal zelf. Wist je trouwens dat brandnetels hartstikke gezond zijn? Wij vertellen je hier waarom, hoe je brandnetels moet plukken en hoe brandnetelsoep maken moet. 

Gezondheidsvoordelen van brandnetel

Brandnetels zijn vooral bekend omdat ze je huid kunnen irriteren. Maar ze zijn ook hartstikke gezond. Ze zijn rijk aan de mineralen calcium, magnesium, ijzer en silicium. Hierdoor ondersteunt dit onkruid je betonbouw, je nieren en je lever. Je kunt brandnetelsoep maken, maar het drinken van brandnetelthee heeft ook deze gezondheidsvoordelen.

Brandnetels plukken

Bij het idee alleen al krijg je misschien jeuk. Neem dus je tuinhandschoenen (of andere dikke handschoenen) mee wanneer je aan dit klusje gaat beginnen. Zorg daarnaast dat je brandnetels plukt op een schone plek. Dus niet naast een hondenuitlaatplaats of drukke autoweg. Het voorjaar is de beste tijd om brandnetels te plukken. Dan zijn de planten namelijk nog jong en hierdoor zacht van smaak. De toppen van de jonge planten zijn ideaal om in brandnetelsoep te gebruiken.

Brandnetelsoep maken

  1. Haal de bladeren los van de steel. Hoe hoger de bladeren op de steel zitten hoe geschikter voor brandnetelsoep maken.
  2. Was de brandnetelbladeren en toppen goed af om alle beestjes en aarde ervan af te krijgen. Zet apart en laat goed uitlekken.
  3. Snij de ui en verhit wat boter in een soeppan. Fruit de ui hierin. Voeg de knoflook toe als de ui glazig is geworden.
  4. Maak de brandnetels ondertussen fijn door middel van een staafmixer.
  5. Als de ui en de knoflook lekker gefruit zijn is het tijd om de aardappelen toe te voegen. Je kunt de aardappel ook weglaten maar dit zorgt ervoor dat de soep net even iets vullender en dikker van structuur is.
  6. Kook water voor de bouillon en voeg hier het bouillonblokje aan toe. Voeg de bouillon toe en laat het geheel koken tot de aardappelen gaar zijn.
  7. Tot slot ga je nog een keer door de soep heen met de staafmixer. Bepaal zelf hoe glad je de soep wil hebben. Na het pureren voeg je de room toe en breng je de soep op smaak met peper en zout.

Geniet van je oerhollandse brandnetelsoep. Wij bij Freshhh zijn gek op soep, niet alleen van eigen bodem maar ook wat exotischere varianten. Zoals deze Thaise kokossoep met oesterzwammen, deze pittige wortel linzensoep of ga voor een klassieker met een vegan twist met deze vegan uiensoep.