Een goede conditie, het liefst willen we dat allemaal! Wat zou het toch fijn zijn als we die trap opkomen zonder te hijgen en dat we de trein kunnen halen met gemak. Vaak lijkt het onmogelijk om een goede conditie te krijgen als je die niet hebt. Maar dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Om je conditie echt te verbeteren is het belangrijk om schematisch en doelgericht te werk te gaan. Motivatie en voeding is dan heel belangrijk!

5 tips voor een betere conditie:


Bepaal je startniveau

Er is niks mis mee om fanatiek te beginnen, maar houdt het wel haalbaar. Hiermee voorkom je ook blessures en houd je je motivatie langer vast. Een veelgemaakte fout is ook overbelasting, begin niet iedere dag met trainen als je dat niet gewend bent. Een goede opbouw is nodig voor het beste eindresultaat.

Hou je aan je eigen afspraken

Ben je goed voorbereid en heb je de juiste middelen om je conditie te verbeteren? Dan is de volgende uitdaging om je aan de gemaakte afspraken te houden. Probeer geen uitzonderingen voor jezelf te maken om niet te gaan zoals, vermoeidheid, drukte of afspraken. Juist dan is het goed om te sporten!

Intervaltraining

Als je al een tijdje op weg bent en je lichaam gewend is aan meerdere keren sporten per week, kun je beginnen met intervaltrainingen. Doordat dit een intensieve manier is van trainen stel je je lichaam en geest op de proef. Deze training vraagt dus niet alleen veel inspanning van je lichaam, maar ook van je geest. Met een interval train je in korte fases met een maximale weerstand. Stel je bent gewend om bijvoorbeeld twee keer in de week 5 kilometer hard te lopen, kun je nu 4 kilometer interval doen om je conditie nog beter te maken. Ga dan bijvoorbeeld 4 minuten op een hoog tempo lopen en wandel daarna dan een minuut. Houdt dit zolang mogelijk vol voor een goed resultaat.

Koolhydraten voor het sporten

Een conditie opbouwen vraagt veel van je lichaam en kost dus ook veel energie. Het is daarom belangrijk om voor een inspanning voldoende energie in je lichaam te hebben. Zorg dus dat je voldoende koolhydraten binnen krijgt. Een bekend gerecht zou bijvoorbeeld pasta of spaghetti kunnen zijn. Maar ook een goede broodmaaltijd geeft genoeg energie voor een duurtraining. Wacht overigens wel een paar uurtjes nadat je gegeten hebt. Te snel sporten na het eten zorgt namelijk voor maagklachten en een minder goede uithoudingsvermogen.

Voldoende uitdaging

De kans is groot dat je je na een paar maanden trainen een stuk fitter voelt. Om te zorgen dat dit gevoel niet weggaat is het belangrijk om jezelf te blijven uitdagen. Blijf je prestaties volgen, gebruik daarvoor bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Uitdaging is ook het belangrijkste voor een goed resultaat!


Lees ook:

Next level HIIT workout voor een hoge vetverbranding en een betere conditie.

Wat is HIIT (High intensity interval training)?

High Intensity Interval? Start vandaag nog met deze training!