Misschien is het het laatste waar je aan wilt denken, wanneer je in bed ligt met barstende koppijn en een mond die aanvoelt als een woestijn. Maar om van dit vreselijke gevoel dat je van een kater krijgt af te komen, kun je maar beter even in beweging komen. Dus doe eerst even iets aan die uitgedroogde mond en pak dan je yogamat erbij. Wel rustig aan natuurlijk, de yoga oefeningen tegen je kater zijn allemaal teder en zacht voor je lichaam, maar wel precies wat je nodig hebt.

1. Lijkhouding (Savasana)

Deze oefening sluit heel goed aan bij hoe je je voelt. Hij is dan ook perfect om van je kater te herstellen. De oefening gaat als volgt:

 1. Ga liggen op je rug.
 2. Plaats je benen een beetje uit elkaar en laat ze ontspannen, zodat ze naar de andere kant vallen.
 3. Laat ook je armen naast je lichaam liggen, met een beetje afstand van je torso. Laat je handpalmen naar boven wijzen maar laat ze helemaal ontspannen zodat ze je vingers een beetje naar binnen krullen.
 4. Focus je op je ademhaling en ontspan een voor een al je spieren. Neem de tijd om elk gedeelte van je lichaam zacht te voelen worden.
 5. Blijf minimaal 5 minuten in deze houding liggen, als je merkt dat je gedachte afdwalen, focus je dan op je ademhaling en het ontspannen van je lichaam.

2. Child’s pose (Balasana)

 1. Ga met handen en knieen op de mat zitten.
 2. Spreid je knieen zo wijd als de mat en houd de bovenkant van je voeten tegen de vloer terwijl de tenen van beide voeten elkaar aanraken.
 3. Leg je voorhoofd op de vloer en laat je buik rusten. Ontspan ook je schouders, kaken en ogen. Als het niet fijn voelt je hoofd op de grond te laten rusten, laat het dan op twee vuisten of een blok rusten.
 4. Strek anders je armen voor je uit naar voren of laat ze langs je lichaam rusten.
 5. Focus je op je ademhaling en blijf zo lang in de pose als je wil.

3. Kat koe pose (Chakravakasana)

 1. Ga op handen en knieën zitten, zorg ervoor dat je handen recht onder je schouders staan en je knieën recht onder je heupen.
 2. Adem diep in en strek je bekken. Maak je buik bol en je rug hol. Strek je nek uit en til je gezicht omhoog. Duw je schouders naar achteren (koe houding).
 3. Adem uit en breng je bekken weer naar binnen. Volg ook met de rest van je lichaam, je buik wordt nu hol en je rug bol. Kijk naar beneden (kat houding).
 4. Ga een paar keer in deze houdingen op en neer terwijl je rustig ademhaalt.

4. Hurkzit (Malasana)

 1. Ga staan met je voeten een stuk uit elkaar.
 2. Buig je knieën en kom met je billen naar beneden.
 3. Breng je bovenarmen tussen je knieën, buig je ellebogen en breng je handpalmen naar elkaar toe.
 4. Plaats je handen tegen elkaar voor je hart.
 5. Houd je rug recht en ontspan je schouders. Blijf met je billen richting de grond.
 6. Blijf hier een paar ademhalingen en strek dan je benen uit om weer naar boven te komen.

5.  Gespreide vooroverbuiging (Upavistha Konasana)

 1. Ga zitten op de grond en strek je benen voor je uit.
 2. Spreid je benen uit elkaar, houd ze gestrekt en zorg dat je knieschijven recht omhoog wijzen.
 3. Adem diep in en strek je armen uit naar boven, houd je rug recht en kom een stukje naar voren.
 4. Pak, als dit mogelijk is, met je duim en wijsvinger je grote teen vast. Adem nog een keer diep in en kom rustig zo ver mogelijk naar voren, zonder iets te forceren.
 5. Houd dit een paar ademhalingen vast en kom dan weer omhoog.

6.Liggende vlinder (Supported Supta Baddha Konasana)

 1. Ga liggen op je rug.
 2. Buig je knieën en houd je voetzolen op de grond.
 3. Open je knieën naar buiten en houd je voetzolen tegen elkaar aan. Gebruik eventueel een voorwerp om je knieen op te latn rusten als je niet helemaal bij de grond komt.
 4. Je armen kunnen in elke houding liggen wat fijn voor jou voelt. Naast je lichaam of uitgespreid als een T.
 5. Blijf een paar minuten in deze houding liggen zodat de zwaartekracht er voor zorgt dat je stretch wordt vergroot.
 6. Help je knieen weer bij elkaar om uit de houding te komen. Rol dan naar een kant en gebruik je handen om weer naar boven te komen.

Wij voelen ons al beter na het lezen van dit artikel dus wanneer je dit doet om van je kater te herstellen zul je zeker succes hebben. Benieuwd naar meer yoga houdingen? Probeer ook eens deze 5 yoga oefeningen voor een instant energie boost of de 5 beste yoga houdingen voor tijdens je menstruatie