Je favoriete yoga-oefeningen alleen uitvoeren is al fijn en rustgevend, maar met je partner? Dat is nieuw. Door yoga-oefeningen uit te voeren met je partner breng je meer tijd met elkaar door, trek je meer naar elkaar toe en helpt het voor beiden bij het verbeteren van ontspanning en flexibiliteit. Ook beter voor je relatie als jullie allebei een beetje last hebben van stress of werkdruk dus. Deze partneryoga oefeningen zijn makkelijk en fijn om samen uit te voeren.


Waarom partneryoga?

Vertrouwen

Yoga: je kent het wel. Makkelijke maar ook moeilijke yoga-oefeningen vergen soms veel flexibiliteit, maar ook vertrouwen is erg belangrijk. Wanneer je samen met je partner yoga-oefeningen uitvoert, zul je merken dat je steeds meer uitdaging zoekt in de loop van de tijd. Jullie gaan moeilijkere oefeningen uitvoeren, waar je elkaar meer moet vertrouwen. Denk bijvoorbeeld eens aan deze oefening:

View this post on Instagram

A post shared by Dutch AcroYoga Festival (@dutchacroyogafestival) on

Moeilijk! Maar: oefening baart kunst ;-). Keertje proberen kan geen kwaad, toch?

Emotionele band

Terwijl jullie samen yoga doen, versterken jullie onbewust jullie emotionele en fysieke band. Partneryoga is namelijk echt een rustmomentje: een moment om te ontspannen en alles even los te laten. Doordat jullie elkaar vertrouwen, open zijn met elkaar en gefocust zijn versterkt dat de emotionele band.

Loslaten

Laten we eerlijk zijn: een relatie kan soms best gecompliceerd en lastig zijn. Discussies zijn vaak niet te vermijden en werkdruk of andere stress reageren de meesten vaak op elkaar af. Dit is niet erg, maar door samen yoga te doen leren jullie die stress allebei los te laten. Partneryoga leert je uiteindelijk dat de kleine dingen vaak meer toedoen dan al die verschrikkelijke stress.

Angsten en stress

Iedereen is anders, en met partneryoga leer je dat te accepteren. Everyone fights their own battles, en tijdens het uitvoeren van partneryoga krijgen jullie allebei de kans om dit te accepteren van elkaar. De één vecht tegen angsten, de ander heeft last van werkdruk of is onzeker… Noem het maar op. Door het uitvoeren van yoga leer je beter met je eigen imperfecties om te gaan, maar ook met die van je partner.

Communicatie

Naast het verminderen van angst en stress, het versterken van jullie emotionele band en het vertrouwen helpt partneryoga ook bij het verbeteren van jullie communicatie. Tijdens partneryoga zijn jullie natuurlijk niet hele verhalen aan het vertellen (of juist wel, ieder zijn ding), maar zijn jullie onbewust wel aan het communiceren. Wanneer een oefening niet goed voelt wordt en mág dat altijd gezegd worden. Partneryoga staat voor openheid en goede communicatie.

Partneryoga voor beginners:

Begin je net met partneryoga? Geen probleem, Freshhh geeft jou een simpele guide met wat oefeningen voor beginnende partneryogi’s.

Een goede warming-up

Voordat je gaat beginnen met partneryoga is het altijd handig dat je begint met een goede warming-up en cooling-down. Partneryoga kan namelijk soms best veel energie (en zweet) kosten. Hier een goede warming-up voor als je net begint met partneryoga:

View this post on Instagram

A post shared by Building Bodies (@building_bodies_) on

Double Child’s Pose

Klinkt de child’s pose bekend in de oren? Dat zou best kunnen, want het is een populaire yoga-houding. Het fijne aan deze houding is dat het ook uitgevoerd kan worden met je partner: de Double Child’s Pose. Het is simpel: voer de Child’s Pose uit en de ander voert het ook uit, maar dan op de rug van de ander.

  • Ga op je knieën zitten en buig naar voren.
  • Duw je voeten recht vooruit, en leg je armen recht voor je zodat je een rechte rug hebt.
View this post on Instagram

A post shared by Lo {🕉E-RYT200hrs + AYTT} (@lo.koehler) on

Pincha Mayurasana

Pincha- wat? Lastig uit te spreken, en eerlijk gezegd ook een beetje lastig uit te voeren. Maar zoals we net ook al zeiden: oefening baart kunst! Met deze oefening weet je in ieder geval wel zeker of je partner te vertrouwen is. In dit filmpje zie je duidelijk hoe je de oefening uit kan voeren:

View this post on Instagram

A post shared by Gandha, Yoga Teacher (@yogawithgandha) on

Whalepose

Voor sterkere spieren is de Whalepose de perfecte yoga-houding voor jou en jouw partner.

  • Ga op de grond liggen met je voeten en armen omhoog.
  • De bedoeling is dat je met je handen de voeten van je partner pakt en je partner met je rug op je voeten ligt.
  • Zo zweeft je partner als het ware op jouw handen en voeten. Zo ziet het er uit:
View this post on Instagram

A post shared by Lori Flower (@breathingislife) on

Hier zijn nog wat andere en moeilijkere oefeningen voor jou en jouw partner:

View this post on Instagram

A post shared by SOPHIE BRACE (@sophiebrace_fit) on

View this post on Instagram

A post shared by Arynn (@arynnkb) on

View this post on Instagram

A post shared by ati (@wellness_with_atiyeh) on

View this post on Instagram

A post shared by Kalpra (@kalpra_) on

Dat wordt flink oefenen!

Meer over yoga:

Partneryoga: yoga-oefeningen met je partner

Dit zijn de 4 beste yoga-oefeningen voor meer flexibiliteit

Partneryoga: yoga-oefeningen met je partner

Zwangerschapsyoga: 4x de fijnste yoga-oefeningen

Partneryoga: yoga-oefeningen met je partner

Bekende yoga-houdingen: dit zijn de fijnste om mee te beginnen!

Partneryoga: yoga-oefeningen met je partner

Wat is Iyengar yoga?