Barstende koppijn, je moet nog even niet aan eten denken en je hebt het gevoel dat liters water drinken niet helpt tegen die droge mond. Vervelend, zo’n kater. Gisteren van het erg gezellig, maar helaas moeten we ook dealen met de consequenties. Je hebt je voorgenomen om ’s ochtends vroeg naar de gym te gaan en je kater eruit te zweten. Misschien valt die kater uiteindelijk toch wel mee, en is het juist goed om even te bewegen! Maar is het goed voor je lichaam om te sporten met een kater?

Na een avondje flink stappen is het voor veel mensen normaal om de volgende dag zonder zorgen naar de gym te gaan en hun kater er (letterlijk) uit te zweten. Misschien heb je je wel eens afgevraagd of dit eigenlijk wel gezond is? Wij zochten het voor je uit: is het goed voor je lichaam om te sporten met een kater of werkt het juist averechts?

Trainen met een kater

‘Wat kijk je chagrijnig!’

Misschien heeft niet iedereen hier last van, maar de meeste mensen die the day after struggelen met een kater zijn 9 van de 10 keer nogal chagrijnig. Daarnaast heb je waarschijnlijk barstende koppijn en is energie en puf om iets te ondernemen ver te zoeken. Het kost daarom veel meer moeite om je oefeningen uit te voeren dan wanneer je normaal gesproken gaat sporten. Daarbij is je oriëntatie ook niet helemaal top wanneer je wat glaasjes op hebt, en hier kun je de volgende dag ook nog last van hebben. Je zult dus al snel kleine foutjes maken tijdens het sporten, zoals een hendel misgrijpen of een verkeerde beweging maken waardoor je een blessure krijgt. Je voelt als het ware je grenzen minder aan, en zult daar sneller overheen gaan. Eindstand: je beland weer thuis maar dan met een flinke blessure.

Het afbreken van de alcohol

Als je denkt dat naar de sportschool gaan je kater sneller laat verdwijnen, dan heb je het mooi mis. Ongeacht wat je doet zal het altijd een tijdje duren voordat de alcohol volledig is uitgewerkt, en sporten versnelt dat echt niet. Sporten kan er daarentegen wel voor zorgen dat je je wat beter voelt dan als je de hele dag in je bed ligt. Maar de kater wordt zeker niet minder, je zult alleen afgeleid worden van het ellendige gevoel.

Gezondheid

Naast de bovenstaande nadelen, heeft het ook een aantal (kleine, geen heftige) nadelen voor je gezondheid. Alcohol verstoort namelijk de manier waarop de lever glucose in de bloedsomloop laat stromen. Dit betekent dat je een laag bloedsuikergehalte hebt. Je lichaam is hierdoor vatbaarder voor vermoeidheid en heeft weinig energie. Je voelt je misschien prima, maar niets is wat het lijkt. Oefeningen zullen dus – zoals we net al zeiden – meer moeite en suiker kosten dan normaal, wat ervoor zorgt dat je prestaties achteruit gaan.

Effect op de lever heeft alcohol zeker, maar het heeft ook effect op je hart. De alcohol vergroot namelijk de kans op hartritmestoornissen. Het is dus daarom niet zo slim om na je avondje uit al te gaan sporten, want van beweging gaat je hart sneller kloppen waardoor het orgaan extra wordt belast. Niet zo fijn dus.

Wil je nou toch trainen na een zware nacht, puur omdat het je een goed gevoel geeft? Drink dan in ieder geval genoeg water, zodat je niet uitdroogt. Ze zeggen niet voor niets: ‘Een glaasje water helpt tegen een kater’. Het drinken van alcohol zorgt namelijk voor uitdroging, en met trainen trigger je dit alleen maar nog meer. Met genoeg vocht in je lichaam en niet té zware oefeningen, doe jij jezelf en je lichaam een plezier. Of het echt goed voor je lichaam is om te sporten na een kater, is nog altijd een vraag die je aan jezelf moet stellen. Jij weet overigens als een van de beste wat goed of slecht is voor jouw lichaam.

Yoga

Ben je toch te bang om het risico te nemen maar wil je ook niet de hele dag in je bed blijven liggen met een Netflix film? Doe dan een workout die minder intensief is. Probeer bijvoorbeeld eens een lesje yoga. Dit helpt ontspannen, maar helpt je toch ook naar je dagelijkse hoeveelheid beweging. Problem solved! Deze 6 oefeningen zijn zelfs extra goed voor je als je een kater hebt. En dan yoga minder intensief is betekent niet dat het weinig voor je lichaam doet. Dat bewijzen deze yoga oefeningen voor een platte buik bijvoorbeeld.