In yogastudios en sportscholen worden allerlei soorten yogalessen gegeven. Als je zelf wilt beginnen met yoga, kan het fijn zijn je te verdiepen in de verschillende soorten die er zijn. De ene soort is een stuk intenser en is vooral gericht op het uitdagen van je lichaam. Andere soorten zijn weer veel meer gericht op balans of innerlijke rust. Wij zetten verschillende (populaire) soorten voor je op een rijtje zodat jij kan kijken welke het beste bij je past.

Ashtanga

Ashtanga is een actieve vorm van yoga waar het tempo vaak best hoog ligt. De betekenis van Ashtanga in het Sanskriet is acht ledematen. Dit wordt vertaald in het feit dat Ashtanga bestaat uit acht stappen. Je voert deze reeks van acht houdingen steeds in de zelfde volgorde uit, waarbij je goed let op je ademhaling. In tegenstelling tot sommige andere vormen van yoga blijf je niet heel lang in de zelfde houding staan maar ga je er wat sneller door heen. De houdingen die je uitoefent lopen vloeiend in elkaar over, dit zorgt ervoor dat je in een soort flow terecht komt.

Vinyasa

Ook wel bekend als ‘Flow’ yoga, een van de soorten die het vaakst word beoefend. Deze soort stamt af van Ashtanga, alleen worden de houdingen niet in een vaste volgorde uitgevoerd. Vinyassa, wat in het Sanskriet ‘op een speciale manier plaatsen’ betekent, is een dynamische vorm van yoga waarbij de focus op ademhaling ligt. Ook is deze vorm net als Ashtanga een van de intensievere vormen van yoga.

Hatha

Hatha (de zon en de maan in het Sanskriet) is de meest klassieke vorm van yoga, waarbij het gaat om beheersing van je lichaam en je ademhaling. Het is een rustigere reeks van bewegingen waarbij je ook wat langer in de zelfde houding blijft staan. Het is een rustige basis vorm van yoga, die ideaal is voor mensen die dit voor het eerst doen. Ze kunnen met deze vorm beginnen en zichzelf vanuit hier verder ontwikkelen.

Yin

Yin is een populaire yogavorm waar een ding centraal staat: rust. De oefeningen die je hierbij uitvoert werken niet op je spieren maar op je gewrichten en bindweefsel. De houdingen voer je voornamelijk zittend of liggend uit en je blijft er wat langer in zitten. Het is ideaal als aanvulling op Yang sport (dus fysieke intensieve sporten zoals hardlopen en fitness), waardoor je in evenwicht komt en er balans zal zijn.

Bikram

Bikram is een populaire vorm van yoga waarbij je 26 Hatha yoga posities uitvoert in een verwarmde ruimte (40 graden). De houdingen die je uitvoert zijn iedere keer in de zelfde volgorde, waardoor je deze snel zal onthouden.  Bikram yoga draagt bij aan een soepeler en sterker lijf, ook zal je sneller vet verbranden en je huid zal zachter worden.

Power

Power yoga is een van de meest fysieke yogavormen. Alle houdingen worden in een hoog tempo achter elkaar uitgevoerd, waardoor je veel calorieën verbrandt. Ook werk je aan je conditie, kracht en flexibiliteit. In tegenstelling tot de meeste andere yoga soorten, is bij deze vorm minder aandacht voor het mentale aspect.