Tegenwoordig zie je veel mensen in de sportschool bezig met een oranje of blauwe rubbere cilinder, oftewel: een foam roller. Maar hoe kan een foam roller jou nou precies helpen bij je work-out? Moet je voor of na je work-out foam rollen?

De werking 

Door training of een slechte houding kan het zijn dat spieren op een slechte manier samengebonden worden. Hierdoor ontstaan er knopen in je spieren. Door te foam rollen komt er druk te staan op je spieren, waardoor je de elastische spiervezels weer in hun goede positie drukt. Daarnaast zorgt het ook voor ontspanning.

Wanneer je een specifieke pijn hebt in je spier kun je het best op die specifieke plek minimaal 30 seconden blijven rollen. Doe hier 2-3 sets van.

Wanneer je geen last hebt van specifieke pijnen, maar wel algemene ontspanning wilt is een andere methode beter. Je kunt dan het best rollen over de hele spier. Wanneer je je bovenbeen rolt, rol je dus compleet van je knie tot je heup. Ook hier in totaal 2-3 sets.

iStock

Voor of na je training

Wanneer je begint met foam rollen kan het in het begin best pijnlijk zijn. Je kunt het dan het best toepassen als een cooling down. Wanneer je het meer gewend bent kun je het ook als warming up gebruiken, aangezien foam rollen ook zorgt voor spieractivatie.

Je kunt je kuiten, billen, quadriceps, rug, nek en hamstrings masseren met een foam roller.

Onderzoeken 

Ook zijn er resultaten vanuit onderzoeken die bewijzen dat foam rollen goede effecten heeft. Zo is er uit onderzoek gebleken dat mensen een grotere heup flexie ontwikkelden door regelmatig foam rollen.

Andere onderzoeken lichten uit dat dit niet alleen de heup betreft maar dat het de range of motion (ROM) van allerlei lichaamsdelen verbetert. Dit betekent dat je mobiliteit en flexibiliteit vergroten!

Ook zijn er bevindingen dat het spierpijn vermindert en zorgt voor spieractivatie.

Conclusie

Foam rollen kan dus een goed hulpmiddel zijn voor bij je training. Vooraf aan je training kan het zorgen voor spieractivatie. Na de training is het een goede cooling down. In beide gevallen helpt het knopen in je spieren te verwijderen, ontspant het je spieren en zorgt het voor meer flexibiliteit en mobiliteit. Wij zeggen, doen dus!