Soms is het lastig om een workout in te plannen. Vaak gaan dingen als werk, vrienden of het huishouden voor en daardoor sla je een workout eerder over. Deze High Intensity Interval Training kun je overal doen en kost je maar 20 minuten van je tijd! Daarom is hij ideaal om uit te oefenen voordat je naar je werk gaat of juist als je thuis komt, voor het avondeten.

Wat is High Intensity Interval Training (HIIT)?

Waarom zou je kiezen voor een High Intensity Interval Training en wat is het eigenlijk? Het grootste voordeel van een HIIT is dat het in een korte tijd, betere resultaten oplevert. Beter dan een standaard uurtje cardio, waar je normaal gesproken misschien voor zult kiezen. In principe is HIIT een trainingsvorm waarbij er meer zuurstof dan normaal door je lichaam wordt gepompt. Dergelijke trainingen versterken je hart en longen en de algehele kracht en uithouding. Het verhoogt je metabolisme, stimuleert de groeihormoon productie en het vergroot de explosieve kracht.

20 minuten HIIT

 1. Lunges – 35 seconden
  Sta rechtop en zet je benen ter hoogte van je heupen. Span je buikspieren aan en doe met één voet een grote stap naar voren. Til de hak van je achterste voet iets op. buig beide knieën tegelijk in een hoek van 90 graden. Het is belangrijk om je rug recht te houden. Tijdens deze oefening kun je lopend beide benen afwissen of stil blijven staan en afwisselen.
 2. Burpees – 35 seconden
  Een push up in combinatie met een sprong. Je traint hierbij je benen, armen, borst, rug én je buikspieren. Je begint door recht op te gaan staan, daarna zak je door je knieën en plaats je je handen voor je op de grond. Je strekt je voeten naar achteren uit en voert de push up uit. Na de push up trek je je benen weer omhoog en ga je weer rechtop staan.
 3. Plank en jumps – 35 seconden
  Ga op de grond liggen en leun met enkel je handen en je tenen op de grond. Zorg ervoor dat je lichaam zo recht is als een ‘plank’. Span je buik aan en beweeg je voeten uit elkaar en weer naar elkaar toe, doe dit in een hoog tempo.
 4. Jumping squats – 35 seconden
  Je hebt vast een bankje, trapje of iets van een kleine verhoging in de buurt? Tijdens de jumping squat ga je namelijk rechtop staan en spring je op een kleine verhoging, waarbij je tegelijkertijd door je knieën zakt en dus een squat uitvoert. Dit doe je in een snel tempo.
 5. Side steps – 35 seconden
  Sta rechtop en span je buikspieren aan. Tik met je hand je linker voet en rechtervoet aan en wissel dit af in een hoogtempo. Zorg ervoor dat je buik aangespannen blijft.

Rust tussen de oefeningen 10 seconden uit en herhaal ze in totaal voor 20 minuten! Begin je pas net en wil je je conditie nog opbouwen? Rust dan tussen alle rondes 20 seconden uit.

Lees ook

20 minuten HIIT die je overal kunt uitoefenen

Wat is HIIT (High intensity interval training)?

20 minuten HIIT die je overal kunt uitoefenen

Freshhh workout: Fullbody HIIT training (video)