Tijd heb je niet, tijd maak je. En dat wordt nog makkelijker als je workout maar 20 minuten duurt. Deze High Intensity Interval Training kun je overal doen en kost je maar 20 minuten van je tijd! Daarom deze 2o minuten HIIT ideaal om uit te oefenen voordat je naar je werk gaat of juist als je thuis komt, voor het avondeten.

Wat is High Intensity Interval Training (HIIT)?

Waarom zou je kiezen voor een High Intensity Interval Training en wat is het eigenlijk? Het grootste voordeel van een HIIT is dat het in een korte tijd optimale resultaten oplevert. Beter dan een standaard uurtje cardio waarvan je misschien denkt dat het meer nut heeft. HIIT is een trainingsvorm waarbij er meer zuurstof dan normaal door je lichaam wordt gepompt. Dergelijke trainingen versterken je hart en longen en de algehele kracht en uithouding. Het verhoogt je metabolisme, stimuleert de productie van groeihormonen en het vergroot je explosieve kracht.

De workout:

Doe iedere oefening voor 35 seconden. Rust tussen de oefeningen 10 seconden uit en herhaal ze in totaal voor 20 minuten! Begin je pas net en wil je je conditie nog opbouwen? Rust dan tussen alle rondes 20 seconden uit.

 

Lunges – 35 seconden

via GIPHY

Sta rechtop en zet je benen ter hoogte van je heupen. Span je buikspieren aan en doe met één voet een grote stap naar voren. Til de hak van je achterste voet iets op. buig beide knieën tegelijk in een hoek van 90 graden. Het is belangrijk om je rug recht te houden. Tijdens deze oefening kun je lopend beide benen afwissen of stil blijven staan en afwisselen.

Burpees – 35 seconden

via GIPHY

Een push up in combinatie met een sprong. Je traint hierbij je benen, armen, borst, rug én je buikspieren. Begin door recht op te gaan staan, zak daarna door je knieën en plaats je handen voor je op de grond. Je strekt je voeten naar achteren uit en voert de push up uit. Na de push up trek je je benen weer omhoog en ga je weer rechtop staan.

Mountain climbers – 35 seconden

via GIPHY

Ga op de grond liggen en leun met enkel je handen en je tenen op de grond. Zorg ervoor dat je lichaam zo recht is als een ‘plank’. Span je buik aan en beweeg je knieën naar je borst op hoog tempo.

Jumping sumosquats – 35 seconden

via GIPHY

Tijdens de jumping sumosquat ga je rechtop staan en spring je omhoog terwijl je je voeten verder uit elkaar zet. Dit doe je in een snel tempo.

Side lunges – 35 seconden

via GIPHY

Sta rechtop en span je buikspieren aan. Tik met je hand je linker voet en rechtervoet aan en wissel dit af in een hoogtempo. Zorg ervoor dat je buik aangespannen blijft. Deze oefening is makkelijk uit te voeren op een gladde vloer met alleen sokken aan!

 

Wil je meer HIIT workouts doen? Het is belangrijk dat je blijft afwisselen zodat je steeds andere spiergroepen aanpakt. Probeer daarom ook eens deze HIIT van 20 minuten. Heb je heel weinig tijd en wil je toch even die hartslag omhoog jagen? Dan is deze 7 minuten HIIT iets voor jou.