Korte dagen, lage temperaturen. Februari, het is nog steeds winter en dat betekent voor veel mensen een vermoeid lichaam en de behoefte aan ontspanning. De winter is de tijd van rust en zelfreflectie. Houdingen waarbij je in jezelf keert zijn goede yoga oefeningen om in deze periode te doen. In dit artikel komt de childpose aan bod.

Kind houding

Passend bij de winter is de kindhouding (childpose) een houding waarin je letterlijk tot jezelf komt. Het gaat hier om de passieve kindhouding waarin je jezelf volledig kan ontspannen en waarin je vervolgens niets hoeft te doen. De passieve kindhouding is onderdeel van de yin yoga.

Ontdek jouw yin kant tijdens dit seizoen. Iedereen beschikt over yin en yang, waarin yin de vrouwelijke, passieve kant is. Yin betekent heel simpel gezegd: niets doen. De ontspanning vinden in plaats van het moeten of willen presteren en het constant in beweging zijn.

Uitvoering

Het wordt niet voor niets de childpose genoemd. Het wordt over het algemeen ervaren als een veilige houding, omdat baby’s precies op dezelfde manier in de baarmoeder liggen.

Gebruik een yoga mat, het tapijt in je woonkamer of maak gebruik van je bed. Breng jezelf op handen en knieën. Vervolgens breng je langzaam je billen naar achteren richting je hielen. Je kan je armen ontspannen voor je uit laten liggen of ervoor kiezen om je armen langs je lichaam te leggen zodat je je schouders volledig kan ontspannen. Heb je moeite om je billen richting je hielen te brengen? Leg je knieën wat verder uit elkaar en maak twee vuisten van je handen die je op elkaar onder je voorhoofd plaatst. Op deze manier creëer je iets meer ruimte langs je wervelkolom.

De kindhouding mag op ieder moment van de dag en mag je zolang aanhouden als voor jou goed voelt. Je kan beginnen door twee minuten de tijd voor jezelf te nemen. Het enige wat je hoeft te doen is de aandacht naar je ademhaling brengen wanneer je in je kindhouding zit. Uiteraard komen er gedachten op of raak je afgeleidt door geluiden om je heen, maar breng jezelf steeds weer terug naar je adem. Voel de beweging van je buik of borst op het ritme van je adem of wees je bewust van je in- en uitademing die je via je neusvleugels voelt.

Ademen, je doet het de hele dag door zonder dat je je er vaak van bewust bent. Kies er bewust voor om je adem te volgen en te ontspannen in je kindhouding. Het volgen van je adem brengt je in het moment en daarnaast is dit een manier om je lichaam te herstellen.

Beginnen met je eerste yoga flow? Lees hier hoe je een perfecte zonnegroet uitvoert.