Nu yogascholen uit de grond springen als paddenstoelen, krijgen wij al bijna keuzestress bij het uitzoeken van een geschikte yogavorm. Het aanbod aan yogastijlen is enorm, en breidt steeds verder uit. Om je toch een houvast te geven en het kiezen te vergemakkelijken, brengen we je met dit artikel een handig overzicht van de verschillende yogastijlen. Zo krijg je meteen een indruk van welke yogavorm het beste bij jou past!


Alle yogastijlen op een rijtje

Bikram yoga

Bij Bikram yoga beoefen je yoga in een zaal met een temperatuur van 40 graden en een luchtvochtigheid van 40%. Klinkt dit als een fijne uitdaging en houd je wel van warmte? Dan is Bikram yoga misschien wel jouw ding. De hitte en luchtvochtigheid laten je flink zweten en zorgen ervoor dat je spieren optimaal kunnen stretchen. Meer over deze yogavorm lees je hier. Lessen die gegeven worden onder de noemer ‘hot yoga’, zijn een variatie op Bikram yoga.

Ashtanga yoga

Ashtanga yoga is een yogastijl die in flink tempo wordt uitgevoerd. Traditioneel bestaan er slechts zes Ashtanga sessies, bestaande uit veertig yogahoudingen die snel na elkaar worden opgevolgd. Wie meer wilt lezen over Ashtanga yoga, kan dat hier doen. Vinyasa yoga is overigens een uitloper van deze yogavorm!

Hatha yoga

Ook in Hatha yoga wordt een hoog tempo aangehouden, al ligt het tempo daar iets lager dan bij Ashtanga yoga. Belangrijk bij Hatha yoga is de aandacht voor de overgangen tussen de verschillende houdingen. De flow staat centraal. Meer informatie over Hatha yoga vind je in dit artikel.

Kundalini yoga

Tijdens Kundalini yoga wordt gewerkt met en rond de chakra’s. Chakra’s zijn in principe bij elke yogavorm van toepassing, maar in deze mystieke yogastijl wordt daar nog meer aandacht aan geschonken. Chanten, meditatie en uitgebreide pranayama oefeningen maken een belangrijk deel uit van de sessies.

Yang yoga

Yang yoga is één van de meer intense yogastijlen. Er wordt gewerkt met de lichaamseigen kracht. Tijdens een Yang yoga sessie ga je telkens op zoek naar manieren om je energie en kracht op een positieve manier aan te wenden. Zo versterk je jouw lichaam en geest!

Yin yoga

Yin yoga werd traditioneel ingelast als voorbereiding op een meditatiesessie. Het is een rustige, low-paced yogavorm waar veel aandacht wordt besteed aan elke individuele houding. De nadruk ligt op ontspannen en herstellen. Hier vind je wat meer informatie over een van de rustigere yogastijlen.

Yin Yang yoga

Yin Yang yoga is een fusie tussen Yin yoga en Yang yoga. Een sessie begint en eindigt met Yin oefeningen; het midden van de sessie bestaat voornamelijk uit Yang oefeningen. Meer info over deze yogastijlen vind je hier.

Nidra yoga

Nidra yoga, ook wel ‘slaap yoga’ is de tegenpool van Ashtanga yoga. Een yoga Nidra sessie verloopt ontzettend kalm, en het grootste deel van de tijd breng je door op je rug. Meer lezen over yoga Nidra doe je hier!

Experimentele of alternatieve yogastijlen

Naast de yogastijlen die hierboven werden vermeld, bestaan er uiteraard nog een heleboel yogavormen. Veel van die vormen zijn echter afgeleid van andere, oudere vormen. Zo heb je bijvoorbeeld aerial yoga, waarbij je aan touwen door de lucht zweeft. Of Iyengar yoga, een soort yin yoga waar de focus op herstel en genezing ligt. Bier yoga, stoned yoga (ganjasana), honden- en geitenyoga zijn andere voorbeelden van gekke yogastijlen. Of trek je kleren uit en bereid je voor op een rondje naaktyoga! Het bestaat allemaal, we verzinnen het niet ;-).