De Nederlandse keuken is er één die moeilijk te definiëren is. Vaak komen we niet verder dan stamppot, poffertjes of boerenkool met worst. In het Amsterdamse fine dining restaurant Floreyn is dat wel anders; hier krijg je de lekkerste Nederlandse gerechten geserveerd. De gerechten zijn gemaakt van de beste, dagverse seizoensproducten uit de streek.
Alles van Nederlandse bodem
Van de inrichting (met Hollandse tegeltjes en een random fiets aan de muur) tot de uiteindelijke gerechten; alles in dit restaurant is Nederlands. In het restaurant aan de Albert Cuypstraat geniet je van vier tot acht gangen aan gerechten. Bonus; dit kan je ook nog uitbreiden met Nederlandse kazen en natuurlijk wijn. Eet je geen vlees? Pas de problème, dan heb je nog steeds zes gangen vol dagverse (of zelfs zelfgemaakte) producten over. De chefs maken hun brood en likeur bovendien zelf! Allergisch voor iets of heb je jezelf weer eens aan banden gelegd met een Sonja Bakker-dieet? Ook daar kunnen de chefs rekening mee houden.
Het belangrijkste; het eten
De gerechten die Floreyn serveert zijn een lust voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen. Wij hebben de vijf (eigenlijk zeven, maar who’s counting) gangen al even voor je geproefd, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten en ook een riedeltje aan Nederlandse gerechten kunt opnoemen als iemand je ernaar vraagt.
De amuse
Als eerste werd er een amuse geserveerd. Een heldere tomaten- en basilicumbouillon werd vergezeld door gefrituurd rijstpapier met vadouvan-mayonaise en goudsbloem. Een hele mond vol, maar zo weg door de fantastische smaak.
Gang nummer één
Bij de eerste gang kregen we zelf ingelegde rolmops in zoetzuur rode bietensap geserveerd, met een Apostelhoeve Riesling als wijntje. Hierbij kregen we hangop met citroen en dille, sjalotjes-crème, augurkjes, gepofte rogge en ijs van mierikswortel.
De tweede gang
Gang numero dos, een waar kunstwerk. Samengesteld uit knapperige koolrabi met citroentijm en Ketel 1-jenever. Dit gerechtje werd vergezeld door wat artisjok-crème, gepofte wilde rijst, verveine beurre blanc, verse verveine en een glaasje Thorn Frühburgunder.
Nummer drie
Bij de derde gang kregen we gefermenteerde wortel met limoen en koriander voorgeschoteld, getopt met yuzu-gel en een op de huid gebakken rode mul. De mul werd vergezeld door een inktvis koekje en een saus van kerriekruiden, visbouillon en gefermenteerde rode chili.
Vier met vlees
De vierde gang was ook echt heerlijk (niet geschikt voor de vegetariërs onder ons); een slow-cooked lamsschouder met lam gelei met wat zilveruitjes on top. Daarnaast hadden we nog wat gebakken lamsbout met een Thaise basilicum- en doperwten flan, tuinbonen en een lamsjus. Geserveerd met een pinot noir on the side.
Een tussendoortje
Dachten wij toch even dat dit de laatste gang zou zijn. We kregen tussendoor nog een tartelette gevuld met rabarber en zoetzure gele bietjes geserveerd, met bovenop een luchtige gembermousse.
Het dessert
Als laatste gerechtje kregen we een chocoladecake van Guanaja chocolade, een opaline gevuld met een yuzu- en witte chocolademousse, verse limoen, gekonfijte sinaasappelschil én een bolletje ijs gemaakt van beurre noisette met een glaasje Brachetto. En geloof ons maar, na al die gangen zit je echt wel vol.
Kortom; als je een restaurant in de Pijp in Amsterdam zoekt, is Floreyn the place to be. Het restaurant is van woensdag tot en met zaterdag open, je kan via hun website een tafeltje reserveren.