Een gebruikelijke reactie op stress is dat je trek afneemt en minder gaat eten. Sommigen krijgen geen hap door hun keel. Maar bij emotionele eters heeft stress een tegenovergesteld effect. Een emotionele eter krijgt namelijk veel trek wanneer hij of zij emotioneel wordt. Het kan zijn dat iemand zich in de jeugdjaren heeft aangeleerd om zichzelf bij vervelende situaties te troosten met eten. Diegene heeft dan dus niet geleerd om op een andere manier met gevoelens om te gaan.

4 tips om met emotioneel eten om te gaan


1. Houd een eetdagboek bij

Emotionele eters hebben meestal minder zicht op wat er in hun lichaam gebeurt en kunnen minder goed herkennen wat ze precies voelen. Zij vinden het daardoor vaak ook lastiger om te achterhalen welke emoties een aanleiding kunnen zijn om te gaan verlangen naar eten. Wat daarbij kan helpen is om je eetgedrag één week bij te houden in een dagboek.

Als je dit doet kan je namelijk makkelijk op de dagen dat je last hebt van emotie-eten een verband leggen tussen welke situaties er op zo’n dag zijn gebeurd en de manier waarop je betekenis geeft aan deze gebeurtenissen. Zo heb je daar duidelijk overzicht in voor jezelf en kun je vanuit daar verder werken.

2. Zorg voor voldoende ontspanning

Een andere oorzaak waardoor het risico op emotioneel eten toeneemt is stress en disbalans. Met name vrouwen ervaren veel druk en stellen hoge eisen aan zichzelf. Ze willen zich in verschillende rollen perfect gedragen en daar komt ook nog bovenop dat ze een heel slank figuur willen. Ze cijferen zich vaak weg en hebben weinig tijd voor ontspanning. Wees je er bewust van dat al deze eisen die je aan jezelf stelt veel energie kosten en ervoor kunnen zorgen dat je nog meer verlangt naar eten.

Om in balans te komen is het belangrijk om voldoende te ontspannen. De volgende vragen helpen je hierbij:

  1. Wat moet je allemaal van jezelf? Welke activiteiten kosten je energie en geven je stress?
  2. Hoe zou je hieraan kunnen werken? Waar kun je wel of geen invloed op uitoefenen?
  3. Met welke activiteiten zou je je kunnen ontspannen? Ik raad het aan om dit voor jezelf op te schrijven en er tijd voor in te plannen. Concreet: Wanneer ga je er tijd voor vrij maken? Wanneer ga je ermee beginnen?
  4. Een ander belangrijk aspect is slaap. Ben je voldoende uitgerust overdag? Zo niet: wat kun je eraan doen om je slaap te verbeteren?

3. Bereid je van tevoren voor op moeilijke momenten

Deze tip kan confronterend zijn. Je wilt namelijk graag afvallen en waarschijnlijk niet aan moeilijke momenten denken. Toch is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Op het moment dat je niet lekker in je vel zit, is het veel lastiger om te bedenken hoe je op een gezonde, helpende manier met tegenslag omgaat. Als je dan geen plan hebt voor zulke momenten is de kans op emotioneel eten veel groter.

Hoe ga je je gedragen op het moment dat je je gestresst voelt en je verlangt naar iets lekkers? Of hoe bereid je voor op een tegenslag? Een goede manier is om deze voornemens te formuleren in de vorm van een als-dan-plan; “als situatie X zich voordoet doe ik Y”. Het is belangrijk dat je jezelf hierin goed genoeg kent.

Voorbeeld: Stel ik voel me gestresst, dan loop ik een blokje om in plaats van dat ik grijp naar snacks.

Andere voorbeelden van een goed alternatief voor emotioneel eten:

  • een vriendin opbellen
  • een boekje lezen
  • ademhalingsoefeningen en mindfulness

4. Volg je resultaten en beloon jezelf

Ook is het aan te raden om je resultaten in kaart te brengen. Dit kan makkelijk door je doelen op te schrijven en dagelijks te noteren hoe het is gegaan.

Heb je dit doel een week volgehouden, beloon jezelf dan met iets leuks. Koop bijvoorbeeld een tijdschrift of ga naar de bioscoop.


Lees ook:

Avond-snacken? Zo kom je van deze slechte gewoonte af!

Afvallen? Waarom je hormonen ervoor zorgen dat het niet lukt!

Dit is hoe verschillende kleuren je stemming en energie kunnen beïnvloeden.