Wat is er nou wel en niet goed voor je? Waarschijnlijk ben jij na het lezen van dit artikel een heel stuk wijzer geworden. Van deze producten mag je namelijk echt wel wat meer eten. Zo ongezond zijn ze niet. Verwen jezelf soms een beetje extra, want nu weet je dat het altijd nog ongezonder kan.

Deze 5 producten zijn gezonder dan je denkt!


1. Olijven

Olijven bevatten relatief weinig kilocalorieën een veel vet. Wel is ongeveer 82 procent van het vet onverzadigd vet. Laat het nou net zo zijn dat onverzadigde vetten een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Olijven bevatten veel zout, dus let daar wel op! Af en toe een paar olijven bijvoorbeeld ter vervanging van chips en borrelhapjes is gezond, maar eet ze niet dagelijks.

2. Popcorn

Popcorn doet je waarschijnlijk meteen denken aan bioscoopavonden en kinderfeestjes. Misschien link je het hierdoor meteen aan ongezond, maar dat valt mee. Popcorn is namelijk gemaakt van pofmaïs. Een portie naturel pofmaïs levert 93,5 kilocalorieën, voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Voor maïs en popcorn gelden dezelfde positieve gezondheidseffecten als voor granen. Af en toe een portie popcorn (zonder toegevoegd suiker en zout) past dus prima in een gezond voedingspatroon.

3. Pasta, rijst en aardappelen

Ondanks dat pasta, rijst en aardappelen regelmatig onder vuur liggen, pas het wel in een gezond voedingspatroon. Ze zijn een bron van koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen.

Uit onderzoek blijkt dat voedingspatronen die rijk zijn aan graanproducten, geassocieerd worden met een verlaagd risico op obesitas, diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Daarentegen is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van aardappelen. Waarschijnlijk hebben ze een neutraal effect op de gezondheid.

Het advies is om dagelijks drie tot vijf opscheplepels volkorengraanproducten of middelgrote aardappelen te eten, dit is wel afhankelijk van leeftijd, geslacht en omstandigheden. Blijf variëren, want volkorengraanproducten lijken gezonder te zijn dan aardappelen, maar ze leveren wel ruim anderhalf keer zoveel kilocalorieën als aardappelen.

4. Soja

Sojaproducten zijn een bron van plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten, ijzer en vitamine B1. Een matige hoeveelheid soja past daarom prima in een gezond (vegetarisch) voedingspatroon.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat soja beschermend is tegen bijvoorbeeld borstkanker. Daarnaast is het bekend dat peulvruchten, waaronder de sojaboon, het slechte LDL-cholesterolgehalte verlagen en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten.

5. Koffie en cafeïne

Koffie en cafeïne wordt nog weleens gezien als iets verslavend. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van twee tot maximaal vier kopjes koffie per dag een beschermend effect lijkt te hebben op het ontstaan van verschillende soorten kanker, coronaire hartziekten, beroertes, diabetes mellitus type 2, leververvetting, galstenen, de ziekte van Parkinson en de luchtwegfunctie. Dit geldt ook voor cafeïnevrije koffie.


Lees ook:

Wist jij dat deze producten niet vegan zijn?

Deze natuurlijke producten zijn goed voor je huid!

4 natuurlijke producten die je van de griep verlossen!