Een gezond dieet vormt voor een groot deel de basis van een bewuste levensstijl. Naast regelmatig bewegen en goed voor je mentale gezondheid en die van de wereld zorgen, is dit een belangrijk onderdeel. Door gezond te eten verminder je de kans op chronische ziektes, ook houdt het je lichaam over het algemeen gezond. Toch lijkt het voor veel mensen een grote opgave om zichzelf een gezond dieet aan te nemen. Maar om een gezond dieet te volgen hoef je niet altijd grote aanpassingen te doen. Vooral als je net begint, kun je al heel wat bereiken met het doen van een aantal kleine aanpassingen. Wij geven je 15 manieren die je kunt gebruiken om je dieet steeds een beetje gezonder te maken.


1. Eet langzamer

Het tempo waarop je je maaltijd eet, beïnvloedt hoe veel je eet en hoe veel je (eventueel) aankomt. Uit dit onderzoek blijkt dat snelle eters 115% meer kans hebben om obesitas te krijgen dan langzame eters. Je hersenen doen er 20 minuten over om het signaal te ontvangen dat je vol zit. Als je langzamer eet geef je je lichaam dus genoeg tijd om het singaal te ontvangen dat je vol zit.

2. Doe geen boodschappen zonder lijstje

Wanneer je boodschappen doet zijn er twee belangrijke strategieën. Ga niet als je honger hebt en neem altijd een lijstje mee. Als je niet weet wat je wil uit de supermarkt zul je sneller impulsief aankopen doen. Daarnaast zorgt je hongergevoel voor nóg meer (ongezonde) impulsaankopen.

3. Drink veel water

Het drinken van water is essentieel voor je gezondheid. Het stimuleert gewichtsverlies, gewichtsbehoud en het kan ook het aantal calorieën dat je op een dag verbrandt verhogen. Daarnaast zorgt het drinken van een glas water voor je maaltijd ervoor dat je minder honger hebt. Bovendien is het belangrijkste advies om zo veel mogelijk water te drinken in plaats van andere dranken. Dat zorgt ervoor dat je veel minder suiker en calorieën binnen krijgt.

4. Probeer elke week een nieuw gezond recept

Veel mensen vinden het soms moeilijk om te bepalen wat ze gaan koken, daarom komen ze vaak bij de zelfde recepten uit. De kans is groot dat je de afgelopen jaren telkens de zelfde recepten hebt gemaakt. Of de recepten nu gezond of ongezond zijn, het is altijd goed om iets nieuws uit te proberen. Streef er naar om elke week minstens een nieuw en gezond recept uit te proberen. Zo krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen. Hopelijk worden deze recepten uiteindelijk onderdeel van je routine. Probeer ook vaker een gezondere versie te maken van je gebruikelijke favoriete recepten. Probeer bijvoorbeeld een van deze 10 lekkere en gezonde salades.

5. Rooster en bak in de oven in plaats van grillen of bakken in de pan

De manier waarop je je eten bereidt is bepalend voor je gezondheid. Grillen, koken, bakken in de pan en frituren zijn veelgebruikte methodes. Jammer genoeg zorgen deze ervoor dat bepaalde voedingsstoffen verloren gaan. Ook kan het de ingrediënten extra ongezond maken door bijvoorbeeld de grote hoeveelheid olie of boter waar je het mee bereidt.

Ook lezen: 7 lifehacks voor een gelukkiger en gezonder leven.