Er zijn veel manieren en diëten om van wat extra kilo’s af te komen, maar hoe pak je dit nou het beste aan? Er zijn namelijk veel verschillende soorten diëten die je kunt volgen. Toch springt er volgens het U.S. News & World Report één dieet er in het bijzonder uit. Dit is het gezondste dieet van 2020.


Het gezondste dieet van 2020

Voor het tiende jaar op rij brengt het U.S. News & World Report een lijst uit met de gezondste diëten voor het komende jaar. De diëten worden gerankt met een score tussen 1 en 5, in zeven verschillende categorieën. De categorieën gaan over voedingswaarde, veiligheid, de mogelijkheid om op korte of lange termijn gewicht te verliezen, mogelijke bijwerkingen, gemak en hoe het dieet kan helpen om hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen.

Uit het Best Diets Report 2020 kwam naar voren dat het mediterrane dieet het gezondste dieet is. Bij dit dieet eet je, zoals de landen die liggen aan de Middellandse Zee, veel groenten, fruit, noten, zeevruchten en volkoren producten. Verder eet je ook veel gezonde vetten die zitten in avocado, zalm en olijfolie. Het dieet werd ook verkozen tot het makkelijkste dieet om te volgen, het beste dieet voor diabetes en het beste dieet om gezond te eten.

Op de tweede plek kwam het flexitariërdieet. Zoals de naam al doet vermoeden, ben je hierbij het grootste gedeelte van de tijd vegetariër, maar eet je zo nu en dan nog wel vlees. Door meer planten en minder vlees te eten, zou je afvallen en je algemene gezondheid verbeteren.

Slecht scorende diëten

Diëten die minder goed scoorden op de lijst waren vooral de strengere diëten, waarbij bijvoorbeeld het eten van bepaalde voedingsstoffen verboden zijn. Een voorbeeld hiervan is het populaire keto dieet, waarbij je vooral (verzadigde) vetten eet en koolhydraten zo veel mogelijk schrapt. Dit dieet scoorde vooral goed op afvallen op korte termijn, maar slecht op andere categorieën zoals gemak, gezondheid en voedingswaarde.

Een ander dieet wat slecht scoorde was het rauwe voedingsdieet, hierbij eet je voedsel dat niet is gekookt, opgewarmd, verwerkt, genetisch gemanipuleerd of bestraald. Een groot deel van dit dieet bestaat uit het eten van plantaardig voedsel dat niet boven 115 graden wordt verwarmd. Het rauwe voedingsdieet scoorde slecht op gemak en gezondheid.

Gemak en variatie

U.S. News rangschikte 35 diëten met behulp van voedingsdeskundigen en specialisten in diabetes, hartgezondheid, menselijk gedrag en gewichtsverlies. Uit de uitkomsten blijkt dat diëten die makkelijk vol te houden zijn en een gevarieerd eetpatroon bieden het best zijn voor je gezondheid en gewicht op langere termijn.

Lees ook

Dit eetpatroon is verkozen tot het gezondste dieet van 2020

Pegan dieet: dit is alles wat je moet weten

Dit eetpatroon is verkozen tot het gezondste dieet van 2020

Science says: een vegan dieet is goed voor je mentale gezondheid

Dit eetpatroon is verkozen tot het gezondste dieet van 2020

Het sirtfood dieet: wat is dat?